Light the torch för ”svenska” viner från Napa till tonerna av lokalproducerad hårdrock från Helsingborg.

Nästa stopp för #vintweetupSthlm var i högkvarteret på Höganäs hotell & vandrarhem och en vinprovning tillsammans med kocken Rickard Nilsson, där han presenterade sitt senaste projekt: Soil & Soul.

Rickard Nilsson
Rickard Nilsson

Nu är det hans eget projekt utan ett samarbete tillsammans med Michel Jamais (som också var med på telefon) och Kurt-Inge Eklund, dvs. en kock, en sommelier (samt kock och vinskribenten) och en fotograf som har det gemensamt att de älskar amerikanska viner. Nu har de gjort slag i saken och skapat egna viner under etiketten Soil & Soul.

cloudy foto (600x527)

Rickard Nilsson upptäckte och förälskade sig amerikanska viner genom jobbet som kock på 1980- och 1990-talet. Om man följt Michel Jamais, genom böcker, som skribent i Livets Goda och/eller på sin blogg Cafe Rotsunda, vet man att han ofta och gärna lyfter fram amerikanska viner. Kurt-Inge Eklund är fotograf, och har tagit de fantastiska bilder som nu är etiketter på flaskorna, men också en av de första som började importörer av kaliforniska kvalitetsviner till Sverige och tillika vinskribent.

cap's crown foto (600x459)

Nu är det inte så att man helt plötsligt köpt en eller flera vingårdar utan istället fungerar man som en négociant, dvs man köper upp vin och gör en egen cuvée (blandning) och säljer viner under egen etikett. Nu är det inte lätt att lyckas få köpa vin på detta sätt i USA men det har blivit möjligt genom de kontakter som de byggt upp i Napa under många år.

Tittar man närmare på etiketterna är dessa små fotografiska konstverk ägnade att hylla de som gör det tunga arbetet i vingårdarna. Mycket snygga!

Just nu har man två viner ute på marknaden:

Soil Soul Cloudy Cabernet Sauvignon 2009 (600x398)

2009 Cloudy Cabernet Sauvignon,Napa Valley gjort på 100% Cabernet Sauvignon; 95% från vingårdarna Cloudy’s Vineyard samt 5% från To Kalon Vineyard.

Ur glaset står mörka frukter och bär, svarta vinbär, björnbär och plommon, färska örter, viol och kakao som en kvast. Vinet är koncentrerat med inslag av svarta vinbär, mogna lila plommon, snyggt integrerade fat med en lite rostad kaffeton kombinerat med nätta inslag av blommor, lavendel och viol, lite frisk jord och färsk tobak. I avslutet kommer en snygg kryddighet fram med ett litet inslag av gröna lite stjälkiga toner samt inslag av lite sötlakrits vilket ger vinet komplexitet och personlighet. Snyggt! Drick nu eller lagra.

Soil Soul Gaps crown chardonnay 2011 (600x397)

2011 Gap’s Crown Chardonnay, Sonoma Coast 100% Chardonnay från Gap’s Crown Vineyard.

Snygg koncentrerad frukt och en underbar syra, med friska inslag av citrus, exotisk frukt, rostade ekfat, en hint av vanilj och med en rejäl dos mineral. Lång lite eldig eftersmak med inslag ekfatskryddor. I stilen drar det åt Montrachet men med lite annan syra som är mer lekfull. Ett vin som på många sätt är europeiskt men med en amerikansk touch med ett lite varmblodigt överflöd som pockar under den eleganta ytan och skapar spänning och komplexitet. Kul och riktigt bra. Drick nu eller spara i ett par år!

Ett tredje vin är på väg under hösten 2010 Cabernet Sauvignon Mountain side och en ny årgång (2010) av Cloudy Cabernet Sauvignon. Vinerna säljs via nätvinbutiken och vinbaren Gaston, där man också kan köpa ett glas och prova innan man beställer sina viner.

Rikard Nilsson och Anders Johansson (@AjnTaste)
Rikard Nilsson och Anders Johansson (@AjnTaste)

Läs också I juni åkte #vintweetupSthlm på resa till Skåne. Några inlägg har det blivit men ett gäng återstår; läs om Helsingborgs bryggeri här, om vinprovning hos Winefinderhär, om besök hos Vikentomater häroch om Höganäs Saluhall här.

Läs också vad Magnus Ericsson på Uppkorkat/Hd.se skrev om samma provning!

Magnus Reuterdahl