Det har å ena sidan varit ett par normala arbetsdagar och å andra sidan sorgliga dagar, med minnen av en vän som kommer och går. Det är underligt att detta på något sätt rullar på, i någon form av symbios. Häromdagen förlorade jag en vän, efter en lång kamp mot en sjukdom, en sjukdom som långsamt tog honom ifrån oss. Trots att det inte var oväntat känns det overkligt och plötsligt.

Jag träffade Anders Johansson genom mitt intresse för vin. Det blev en värdefull och djup vänskap som dels gav gemensamma vin- och matupplevelser men också en varm relation som gick djupare än så. Till detta kom alla gemensamma vänskaper som gav ytterligare dimensioner, bland annat med hans familj. En del av er kände honom som @ajntaste på instagram och twitter.

Vi spenderade många kvällar på 19glas och på en del andra restauranger, där vi njöt av och diskuterat vinets mer intrikata detaljer. Vi jagade fynd på bondens marknad, vi bytte recept och han kunde allt om kryddor.

Han älskade italienska viner och besökte Italien många gånger, särskilt områdena runt Gardasjön, Piemonte och Veneto med flera. Som de flesta av oss var han nyfiken och var alltid på jakt efter nya upplevelser, ny kunskap, nya viner och nya smaker, så intresset gick utanför Italien. Det fanns också en viss fäbless för grappa hos Anders, som jag delvis delade. Två smaker vi inte delade, och jag kan se honom framför mig skratta åt, var Aperol och inlagd sill, som han gillade men inte jag. Jag är ganska säker på att jag inte kommer lära mig att gilla dem framledes heller!

Det jag kommer att göra, och gör, är att sakna dig, din underfundiga humor, generositet och ditt raka sätt. Jag kommer minnas den glädje jag kunde se i dina ögon när du provade ett gott vin, en ny druva eller ett spännande vin. Det fanns en ungdomlig nyfikenhet som levde kvar hela vägen till slutet. En vilja att vara med och dela med dig. Detta är några av de saker som jag kommer sakna!

Du kommer att bli saknad av dina vänner, det vet jag, jag kommer att sakna dig, men mina tankar i detta ögonblick går till din familj, till Kärran och Mia.

Vi ses i den stora vinkällaren på andra sidan, det är jag säker på. Adjö!

Mvh

Magnus Reuterdahl

Bilden ovan är tagen i samband med en av de # winelover hangouts som Anders var med på. Just denna skedde i Stockholm 2015. Han var också en del av de event som gick under #vintweetup tillsammans med flera andra vänner i Stockholm men också i andra delar av landet och i Danmark.