vikentomater (600x395)

Andra dagen i Skåne med #vintweetupSthlm och nu befinner vi oss i Höganäs, hos Vikentomater. Vem hade trott att jag skulle gå i spinn på tomater? – men det gjorde jag, verkligen – jag menar efter att sett Attack of the killer tomatoes har jag länge känt en viss tvehågsamhet inför dess runda bollar 😉

Vid ankomsten går vi först runt i den lilla saluhallen som precis börjat öppna upp, här finns förstås tomater, men också grönsaker, sallad, potatis, oljor, kryddor, marmelader och lite oväntat en riktigt trevlig ostdisk specialiserad på parmesan från en producent.

Detta bildspel kräver JavaScript.

När man sedan kommer in i växthuset möts man av ett hav av tomatplantor, det är grönt, det är rött och det är gult, i olika nyanser och former. Bland dessa dyker det också upp enstaka paprikor, chilifrukter och humlor.

tomat6 (600x397)

Vikentomater har cirka 12000 tomatplantor spridda på 9400 m2. I dagsläget odlar man 83 sorter. Efter en stund inser man att tomatodling inte är något man gör i en handvändning och det finns hur mycket att tänka på som helst. Små udda saker som väcker mitt intresse som att man importerar humlor från Holland i syfte att pollinera plantorna och att man använder rotkvalster i kampen mot skadeinsekter såsom minervaflugan. Vidare att man måste sänka plantorna, detta gör att de mogna tomaterna alltid är längst ned och att plantornas stammar bildar en löst knuten matta mot golvet. Jag förvånas också hur lite jord som krävs för rötterna.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Ett år i växthuset börjar under vecka 4 med att man att man planterar nya ympade plantor och sedan håller man på till mitten av november, och skördar kontinuerligt. Sedan är det dags att ta fram städverktygen och förbereda inför nästa säsong och så har man hållit på allt sedan 1996. Ett minutiöst jobb, där varje steg syftar till att kvalitetssäkra och utveckla verksamheten.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Efter att ha vandrat runt i växthuset måste vi ju också smaka några av tomaterna, och det finns en fantastisk variation, i form, i storlek, i färg och framförallt i smak. Från små med en härlig sötma och koncentrerad smak, till stora, runda, ovala och mer beska, friska eller köttiga.

Om ni är i Höganästrakten ta er till Vikentomater och upplev ett smakäventyr, eller håll utkik efter dem i er butik eller saluhall (man levererar till försäljare och restauranger över i princip hela Sverige). När man har smakat en riktigt tomat finns det ingen väg tillbaka till de urvattnade tomater som man ofta hittar, främst under vintertid, i de flesta butiker – det är så här det ska smaka!

viken tomater 1 (600x397)

Tyvärr fick vi aldrig smaka deras tomatvin, vilket omnämns i en artikel i Svenska dagbladet – efter deras reaktion kanske det dock var lika bra, men lite intresserad blir man ju 🙂

vikentomater_tour_600
Vår ciceron bland tomaterna

Stort tack för guidning och smakning.

Magnus Reuterdahl

Annonser