En av anledningarna att vi valde just Skåne som plats för vår #vintweetupSthlm (utanför Stockholm) var att vi kunde få möjlighet att besöka en eller flera svenska vingårdar. I Skåne finns ett 20-tal vingårdar, se vinvägen Skåne, och några ligger precis utanför Höganäs. Vårt mål var att besöka två av dem men i slutänden blev det ett vingårdsbesök, dock ett riktigt bra sådant hos Villa Mathilda.

Villa Mathilda skylt (600x318)

Lite bakgrund. Vingården drivs av Carl-Magnus och Marie-Louise Hedin. Namnet på vineriet är hämtat från farmor Mathilda som bott och levt på gården. Man odlar två druvor; solaris och siegerrebe fördelade på totalt 1000 stockar. De första vinstockarna planterades 2006 och den första skörden togs in 2010. Jordmånen är lerig, sandig morän ovanpå urberg med inslag av sandsten och lerskiffer. Från odlingen får man ut cirka 500-600 liter färdigt vin per år. Under bra år skördar man i slutet av september och tuffare år i oktober. 2012 var ett tufft år och man skördade 3-10 oktober.

Carl-Magnus Hedin pratar om vingården
Carl-Magnus Hedin pratar om vingården och vinodling i Sverige och Danmark.

Det finns idag drygt 25-30 kommersiella vingårdar i Sverige och cirka 150 odlare, de flesta odlar alltså med andra ord på hobbynivå. Jämför vi detta med Danmark kan man se att vi ligger lite efter, där finns cirka 80 kommersiella vingårdar och cirka 1600 odlare.

Villa Mathilda vingård
Villa Mathilda vingård

Villa Mathilda vincisternerJag vet inte vad du har för bild av svenska vingårdar. Oavsett vilken tror jag att du kommer bli positivt överraskad när du tittar ut över den vackra, välordnade vingården vid Villa Mathilda i Arild, Kullabygden. Jag blev också positivt överraskad när vi fick se vineriet, allt är rent, snyggt och välordnat. Får säga att det är sällan jag sett en så ren och fräsch vinframställningslokal. Detta tror jag är en av nycklarna till att lyckas i Sverige, vi har inte de bästa förutsättningarna för vinodlingar – men ska du odla vin gäller det att göra det absolut bästa av dem. Här tror jag att man kan jämföra mikrobryggerierna med vad vi skulle kunna kalla mikrovinerierna, dvs små producenter som är engagerade, lägger sin själ i arbetet och hela tiden letar efter saker som kan förbättras och förfinas.

 Marie-Louise Hedin i vineriet
Marie-Louise Hedin i vineriet

Tittar vi på Villa Mathilda så tog man ett nytt steg efter ett par års experimenterande och satte sig i skolbänken för att läsa vinkunskap vid Göteborgs Universitet. Detta inkluderar kurser i geologi, klimatologi och oenologi. Man har också satsat mycket på sitt vineri och köpt in bra och modern utrustning. Om alla jobbar så här kommer svensk vinproduktion definitivt ha en framtid.

Villa Mathilda vingård

Lite om produktionen innan vi går in på vinerna: Druvorna avstjälkas, druvorna pressas med hjälp av en hydropress med lågt tryck, vinet är ofiltrerat, man använder tysk jäst som premierar en långsam jäsning vid temperaturer krin 12-15°, man låter vinet macereras i cirka 1 dygn (gärna något kortare), avstanningen görs i första hand med kyla och endast vid behov med svavel, dock max 50 milligram.

Siegerreberanka
Siegerreberanka

Villa Matilda Siegerrebe 2012. Detta är den första årgången av vinet. Sigerrebe är en ny druva för mig, klonerna kommer från Freiburg, druvan har ett tunt skal och smaken är lite aromatisk och drar åt gewurztraminer. Druvan skapades av Dr.Georg Scheu 1929 i Rheinhessen, Tyskland, genom att korsa druvorna madeleine angevine och just gewurztraminer. Vinet håller en alkoholhalt på 11,5 %, har 1,3 gram restsocker och 5,3 gram syra

Doften innehåller fläder och citrus kantat av aromatiska toner och en hint av honung.

Vinet är smakrikt, kryddigt aromatiskt och lite smörigt krämigt med en lång vit- och gulblommig eftersmak, en snygg mjuk kvarliggande syra och ett uns honungsmelon. Rent, fräscht vin som fungerar utmärkt istället för en fördrink eller varför inte i bersån en ljum sommarkväll. Intressant och gott.

Villa Mathilda Solaris 2012. Solaris-druvan skapades 1975 i Freiburg, Tyskland, av Norbert Becker genom att korsa merzling, i sig en korsning av riesling och pinot gris, och Gm 6493 (underbart på en druva eller hur?) som är en korsning av zarya severa och muscat ottonel.

Solarisranka
Solarisranka

Doften drar åt sauvignon blanc med en dragning åt kattpiss och inslag av sparris, lök och nyslaget hö.

Vinet är torrt, friskt och rent, det minner lite om grüner veltliner med inslag av vitpeppar och en fin beska, det finns också lite gröna stjälkiga toner. Vinet har en karghet där frukten är lite tunn men eftersmaken ligger kvar, ett vin som bör fungera bra till mat genom den där grüner-tonen och kryddigheten men som faller lite kort som sällskapsvin.

Villa Mathilda Solaris 2011 2_600

Vinerna säljs idag till 5-6 restauranger i Kullabygden samt Sjömagasinet i Göteborg. I framtiden kan de också komma att dyka upp via det lokala sortimentet eller beställningssortimentet på de närliggande Systembolagen, eller varför inte hos en hugande näthandel.

Tjugo svenska vingårdar (600x504)

Vill du veta mer om svenska vingårdar rekommenderas boken Tjugo Svenska Vingårdar av Ann Janson, Nina Hammarberg, Ulrika Vendelbo (2012).

Magnus Ericsson provar vin i vingården medans CM Hedin berättar om arbetet
Magnus Ericsson provar vin i vingården medans CM Hedin berättar om arbetet

Ett stort tack till Villa Mathilda för besöket, jag hoppas få möjlighet att prova framtida årgångar, vinerna är bra nu även om 2012 var ett svårt år, och har potential att bli ännu bättre i framtiden 🙂

Villa Mathilda besök (600x554)
Har du vägarna förbi kan du boka ett besök och en provning – något som rekommenderas!

Läs också I juni åkte #vintweetupSthlm på resa till Skåne. Några inlägg har det blivit men ett gäng återstår; läs om Helsingborgs bryggeri här, om vinprovning hosWinefinderhär, om besök hos Vikentomater härom Höganäs Saluhall här och vinprovning med Soil & Soul här.

Magnus Reuterdahl