Jag skriver för sällan om öl! Utav någon anledning stöter jag ofta på kommentarer som: du som älskar vin kan väl inte gilla öl! Jag säger snick snack – jag gillar allt som är gott, må det vara vin, öl eller vatten.

Kommer vi till öl, finns det många som visar upp såväl komplexitet  djup och en stor smakvariation. Det finns öl som passar till olika tillfällen och maträtter samt uppvisar spår av ölmakarnas kunskap och vilja.

Kärnan, en del av det medeltida Helsingborgs slott. Kuriosa: det nyttjades under en period  som lagerlokal av Helsingborgs bryggeri.
Kärnan, en del av det medeltida Helsingborgs slott. Kuriosa: det nyttjades under en period som lagerlokal av Helsingborgs bryggeri.
Helsingborgs bryggerier, illustration av den första bryggeribyggnaden uppförd 1850. Bild från  boken Bryggerier i Sverige (1983) – Staffan Nilsson
Helsingborgs bryggerier, anno 1850. Bild från boken Bryggerier i Sverige (1983) – Staffan Nilsson

För några dagar sedan var jag i Skåne med #vintweetupSthlm under flaggan #vintweetupSthlm goes sydväst. Vårt första besök var på Helsingborgs bryggeri, ett klassiskt namn som stiger upp ut historiens dimmor nästan på samma på plats som det ursprungliga. Som man kan ana har det funnits ett historiskt Helsingborgs Bryggeri. Detta grundas av bankdirektör S.H. Hafström 1850 och var ett av de tre första i Sverige som bryggde en underjäst öl och bryggeriet låg bara ett par kvarter från det moderna. Det nuvarande öppnade tapparna 2010.

Bryggeriet
Bryggeriet

Bryggeriet är en kombination av gammalt och nytt. Bryggeribyggnaden minner om industrialiseringen på 1800-talet och skapa en bro tillbaka till ursprungliga Helsingborgsbryggeri. Innanför skalet möter vi dock det moderna med utrustning från såväl Kina, Europa som USA.

Detta bildspel kräver JavaScript.

På utsidan har man också ett pågående konstprojekt tillsammans med lokala graffitikonstnärer – som får tolka ölen med en sprayburk.

Helsingsborgs bryggeri graffiti (600x399)

På övervåningen har man skapat en provningslokal som är såväl personlig som hemtrevlig och utmärkt för att prova öl i stora eller små sällskap.

övervåning (573x600)

Under ett par timmar får vi anekdoter och fakta om bryggeriet och dess framväxt, framgångar och problem, men det som lyser igenom är optimism och framtidstro. Man har på kort tid lyckats skapa flera trevliga ölsorter som sålt bra. Helsingborg Lager har till och med sålt för bra, men på samma gång inte tillräckligt bra, då det är för stort för beställningssortimentet men för litet för ordinarie sortimentet – enligt bolaget är det med andra ord osäljbart. Jag tycker det snarast är ofattbart! En paradox som bara kan finnas på en monopolmarknad!

Helsingsborgs lager 2 (600x397)

Förutom Helsingborgs lager finns det ytterligare några av ölen sticker ut, för mig är det de mer traditionella med de kryddade är mer kul att prova. Så satsa på lager, pilsner, summer ale och deras indian pale ale – så har du en trevlig samling öl att njuta av🙂

Helsingborgs pilsner (600x377)Helisngborgs summer ale (600x389) Helsingborgs indian pale ale (600x399)…sedan kan man toppa med deras kaffestout som också är riktigt trevlig🙂

Helsingsborg bryggeri öl (600x387)

Det finns många duktiga och riktigt kul mikrobryggerier runt om i Sverige, Helsingborgs är definitivt ett av dem.

Det jag funderade på där och när jag varit på andra bryggerier är vad jag skulle vilja se mer av inför framtiden, när det kommer till mikrobryggerier. Det kan sammanfattas med mer av terrior och en än tydligare lokal koppling. Detta skulle kunna göras genom att egna, eller med näraliggande odlingar av humle, att man låter göra malt från lokalt jordbruk och leker med lokala, på växter förekommande, jästsorter – då kommer det verkligen blir helt lokala öl🙂 Idag köps ofta humlen och malten från England, Tyskland eller Belgien med fler ställen.

Helsingsborgs bryggeri (600x379)

Om du är i Helsingborg passa på att göra ett besök, på deras hemsida finns information om provningar, besök med mera.

Magnus Reuterdahl