I dagar då Winefinder skjutit fram hakan rejält med nyheten om samarbetet med City Gross (läs mer här) fortsätter jag med rapporteringen från #vintweetupSthlm i Skåne med vårt andra besök, hos just Winefinder på deras kontor i Helsingborg. Winefinder började som en vinklubb som princip helt inriktade sig på primörviner från Bordeaux men är idag en fullfjädrad näthandel med viner från alla världens hörn. Vinerna väljs ut utifrån ett antal kvalitetssteg, det ena är att de antingen ska fått ett tillräckligt högt betyg i en ansedd vintidning ett annat att det provats och godkänts av de 16 sommelierer som hjälper dem att kvalitets testa vinerna. Dessa är idag spridda på fem städer men är företrädesvis män. Man skulle gärna hitta fler kvinnliga sommelierer som är intresserade av att samarbeta med dem.

Winefinder (600x384)

Här fanns en intressant samling viner väntande för hugande vintwittrare och det blev många diskussioner om vilket vin som var bäst, och kommentarer som det här måste du testa, känner du denna smak i detta etc. Som alltid är det både kul och intressant att prova i grupp – man får del av andras kunskaper och intressen vilket är något som är lärorikt.

Winefinnder provning (600x399)

Jag har provat viner från Winefinder vid flera tillfällen och jag tycker att man har en bra mix av viner, från vardagsviner till lyxviner, man har en del som är lagrat och en hel del som lagringsbart. Alla vinerna vi provade kan du se i bildspelet nedan och några av de jag tycker var extra bra finns det också några noter om.

winedinder provning (600x388)

Winefinder har en hel del kul och bra saker som talar för dem såsom gratis leverans (dvs inbakat i priset), smak- och kvalitetsgarantier, man har skapat en braschorganisation för vinnäthandlar, med 13 medlemmar – än så länge, och jobbar med att utveckla sitt koncept. Är det något jag saknar är det möjligheten att blanda flaskor i lådorna. Som hos många näthandlare måste man beställa i kvantitet av 6, 12, 18 flaskor etc. Jag tror dock att fler är som jag och inte har något emot att köpa sex flaskor men kanske inte av samma sort. Detta är dock något man tittar på.

Vi började med två champagner från Diebolt-Vallois Blanc de Blanc och Brut Tradition samt en Blanc de Noirs från Jean Laurent. Alltid trevligt att börja med något uppfräschande, av dessa tre vill jag särskilt lyfta fram Diebolt-Vallois BdB Brut som med sin friskhet och spelande syra verkligen vederkvicker.

Dieboly Vallois BdB Brut (600x387)

Bland dom vita vinerna är Riesling Grand Cru Brand 2009 från Domaine Zind-Humbrecht strålande. Trots sin ungdom finns här ett djup och en komplexitet, balansen är utmärkt men det behöver lagras några år för att nå sin topp.

Dom Zind Humbrecht Brand (600x551)

Mer tillgänglig och mer nu är Ken Forresters Chein blanc reserve 2011. Här finns massor med exotisk frukt, med lite toffeeton och inslag av brända mandlar samt en hint av lakrits från ekfaten. Perfekt sällskapsvin en varm sommarkväll – bara dricka och njuta!

Ken Forrester 2011 Chinin blanc (600x582)

Bland de röda fanns ett antal riktigt bra viner, bland de lite enklare vill jag slå ett slag för Galhauds Grenache Noir Vieilles Vignes 2012. Intensivt, blommigt, lekfullt – grymt grillvin!

Grenache Noir VV Galhaud 2012 (600x513)

En favorit sedan tidigare är Domaine Dublere från Bourgogne – Savigny Les Beaune Les Planchots du Nord 2009 gör mig inte besviken. Det är lätt, elegant, med hallon, smultron och jordgubbe över en fin grund av vit persika och vita blommor samt med en örtig avslutning. Snyggt!

Domaine Dublere Savigny Les Beaune 2009 (600x398)

Från Rhoné kommer Domaine de Villeneuve CdR la Griffe 2011, ett vin som slog lite knock out på mina smaklökar. Först en dos blommor, sedan en dos garige med inslag av eucalyptus, det är fruktigt, fullödigt, kryddigt balanserat med en mycket snygg syra. Kul, spännande och lockande!

Rift (600x399)

Drickfärdiga, relativt unga, baroloviner tillhör inte vardagen med Manzone Giovannis Barolo Gramolere 2007 är modern, framåt och riktigt trevlig att dricka nu, även om den bör gå att lagra i många år. Doften står ut som en bukett av ängsblommor, smaken är koncentrerad, rik och elegant. Eftersmaken är komplex och lång med inslag av kryddor, choklad och torkade frukter och bär. Härligt!

Manzone Gramolere Barolo 2007 (600x398)

Till sist ett riktigt kanonvin, Hewitson Old Garden Mourvedre 2009. Druvorna kommer från några av världens äldsta mourvedrestockar, planterade 1853 i Barossa Valley. Det här är nya världen när den är som bäst, rik, komplex, varm, omfamnande, läcker – köp, njut, kontemplera och smaka en liten bit av historia, ibland är även nya världen rätt gammal 🙂

Hewiston Old Garden 2009 (600x398)

Övriga viner finner ni här, inget föll igenom, alla är riktigt trevliga men som alltid är den några som står ut lite mer 🙂

Detta bildspel kräver JavaScript.

Läs mer om provningen hos Magnus Ericsson i Helsingborgs dagblad (här och här), hos André Fasth på Ett eko av mat och vin och på Hallucinating Harmony (här och här)

Ett stort tack till Winefinder för provningen och besöket.

Magnus Reuterdahl

Annonser