Inledningsvis – om du har en eller några flaskor liggande, låt dem ligga ytterligare några år eller ge vinet ordentligt med luft!

Chateau Bouscassé Madiran Vieilles Vignes Brumont 1999 small

Jag har druckit Chateau Boucassé fler gånger men i regel yngre, på Systembolaget säljs just nu 1999 Villes Vignes (100 % tannat) och 2008 (denna är dock gjord på 50% tannat, 26% cabernet sauvignon och 24% cabernet franc) så det var intressant att få dricka ett med lite ålder. Det här är ett kul vin på många sätt, det är gjort på druvan Tannat, det är från regionen Madiran och det är förbaskat gott.

Begreppet vieilles vignes (kan likställas med den tyska termen alte Reben) betyder ungefär vin från gamla vinstockar. I Frankrike finns dock ingen fastställd ålder på vinstockarna för att man ska få använda uttrycket, dock är det ofta en kvalitetsindikation.

Madiran är en appellation i sydvästra Frankrike kring byn Madiran i sydvästra Frankrike. Tannat är huvuddruvan i appellation men blandas ofta med cabernet sauvignon, cabernet franc (bouchy) och/ eller fer servadou. Tannat är en druva som ger taninstinna viner med djupa toner och mörk frukt, vilka gärna ska lagras länge. Ett sätt att göra den mer tillgänglig som ung är att cuvéer, dvs blandningar med andra druvor. Druvans ursprung kommer från Baskien, på gränsen mellan Frankrike och Spanien.

Chateau Bouscassé Madiran Vieilles Vignes Brumont 1999 (600x441)

Chateau Bouscassé Madiran Vieilles Vignes Brumont 1999 är gjord på 100% tannat (har dock sett uppgifter på att det kan vara några procent cabernet franc i vinet också). Mannen bakom detta vin och en av tannatdruvans främsta försvarare är Alain Brumont.

Som jag skrev ovan vinet behöver rejält med luft och trots sina 14 år känns det ungt, även om en del mogna toner börjat leta sig in.

Doften är dock fantastisk redan från början; garrigue, chark, tobak och mörk frukt med inslag av torkade körsbär.

Inledningsvis känns vinet lite tunt, i mellanregistret, men efter ett par timmar börjar det vakna till liv och dagen efter var det fantastiskt. Vinet är komplext, nyanserat och mångfacetterat. Det är finns massor med mörk frukt som möter mjuka men tydliga tanniner och en örtigt mineralstinn avslutning. Vinet är kryddigt med inslag av garrigue, korinter och svarta oliver kombinerat med följsamma ekfatstoner, kakao, mocca och tobak. Vinet är hela tiden i utveckling, i glaset och i karaffen, och jag skulle inte tveka att lagra i ytterligare fem år.

Det här är riktigt bra, intressant och tja… riktigt bra!

Magnus Reuterdahl

Annonser