Igår satt jag på kammaren och avnjöt en bit Stilton. Inte vilken Stilton som helst utan en Stilton Colston bassett.

Bild

Stilton Colston bassett  görs i Nottinghamshire av pastoriserad komjölk av Colston Bassett Dairy. Personligen tycker jag att detta är kungen av Stilton – mjuk, smakrik, krämig och… och… fantastiskt god.

Företaget Colston Bassett Dairy bildades i Vale of Belvoir, Nottinghamshire, 1913 av Dr William Windley. 1920 började man tillverka Stilton. Företaget är trots sin ålder ett av de minsta Stilton tillverkarna. All mjölk kommer från böner inom en radie av 1.5 miles (2,4 kilometer) från mejeriet, majoriteten av dessa är desamma som de som levererade redan på 1920-talet och en del. Det kan kanske ses som konservativt men det borgar för kvalitet och kontinuitet, att veta exakt var och från vem man får sina råvaror.

Historien bakom Stilton går dock tillbaka till 1700-talet, liksom begreppet ”Royal Blue” som också kopplas till osten. Stilton uppfanns av Elizabeth Scarbrow och ska ha serverats för första gången 1720 på Bell Inn i Stilton.

Vad dricker man då till dessa ostar? Traditionellt serveras de med Tawny Port och det var detta jag satt och irriterade mig på igår kväll. Jag hade ingen port! Jag behöver bygga upp en lite mer välstrukturerad vinkällare även i Linköping för just sådana här tillfällen.

Så till saken, punkt ett fixa lite portvin – pronto. Tre problem uppenbarar sig omdelbart:

  1. Jag vill ha en liten flaska.
  2. Jag är i Linköping och har därmed ingen vinkällarbutik.
  3. Jag behöver flaskan idag, dvs beställningssortimentet får räknas bort.

I Linköping finns tre monopolbutiker: Repslagaregatan 25-27, Ekholmens centrum och Tornby. Hos dessa finns följande portviner på 375 ml flaska:

Barão de Vilar 10 Year Old Tawny, Churchill’s Late Bottled Vintage 2007, Red Port, Sandeman’s
Invalid Port och Kopke Fine Ruby. Med andra ord fem att välja emellan.

För mig betyder det att det finns två som jag överväger: Barão de Vilar 10 Year Old Tawny och Churchill’s Late Bottled Vintage 2007.

Tawny port lagras i regel på små ekfat, lagringen ger det en ljusare färg och tydlig fatton. Vinet måste lagras minst sju år för att få säljas som Tawny men många säljs också med angiven ålder: 10, 20, 30 eller 40 år. Detta betyder att vinet i flaskan är en blandning av viner med en genomsnittlig ålder av det angivna antalet år, dvs några är äldre och några yngre.

LBV (Late Bottled Vintage) är ett årgångsvin, i detta fall 2007. Årgångsvinerna delad upp i två kategorier, LBV och declared vintage. Det senare tillhör ovanligheterna och sker endast vid exceptionella årgångar till exempel: 2003, 2000, 1994, 1985, 1983, 1982, 1980, 1977, 1975, 1970, 1966, 1963 och 1960. Ett LBV ligger på ekfat i mellan fyra och sex år. En traditionell Late Bottled Vintage buteljeras efter fyra år och får sedan fortsätta att utvecklas på flaskan, denna är ofiltrerad. Det finns också en modernare variant som ekfatlagras i sex år och är färdig för avnjutning direkt, denna är filtrerad och är ofta lite enklare.

Då Barão de Vilar 10 Year Old Tawny inte är dåligt men inte heller så spännande väljer jag att prova 2007 Churchill’s Late Bottled Vintage. Jag har inte provat denna årgång innan men tidigare årgångar har varit trevliga. Jag har också fått för mig att porter eller stout borde funka fint så jag ska nog ta och köpa mig en eller två sådana också :). Jag uppdaterar inlägget ikväll emedan jag smaskar ost och sippar på port och porter (eller möjligen stout).

Churchills LBV port 2007 (800x529)

Churchill LBV 2007 är en traditionell port, dvs ofiltrerad och kan med fördel lagras några år, åtminstone 5 år och sannolikt ytterligare några fler.

Det är en kraftig port med koncentrerad frukt, här finns söta hallon och gula plommon som omges av en lite körsbärskirschig ton. Det har lite peppriga tanniner och liten ton av söt lakrits i avslutet. Det är ungt och bör egentligen lagras några år men här finns en häftig friskhet och mineralitet. Det här är inte dumt alls och kommer utvecklas mycket fint – bra potential!

Plain Porter (800x520)

Plain Porter

Portern som visade sig vara en stout – känner mig lite lurad! Hur som haver den kommer från Irland och bryggs av Porterhouse Brewing Company och har något så udda som en klassisk ringkapsyl. Ölen i sig är frisk, mörk och balanserad. Jag gillar den och trots att känner mig lite lurad så är den riktigt bra!

Läs mer om den på ölbloggen Ofiltrerat.

Bägge fungerar bra till osten, jag gillar det där lite friska unga som bryter av och i portens fall det djupa fruktigt söta som gifter sig med osten och i ölens fall de lite mörka kryddiga kaffe- och kakaotonerna som också finner en vän i osten. Bäst är dock porten – men en lite äldre port hade det kunnat bli fantastiskt istället för ”bara” riktigt bra!

Magnus Reuterdahl