Julen är gången även om vi inte dansat den ut, riktigt än! Jag har däremot hunnit tröttna på julmaten för denna gång. Dock är det kallt ute och man vill ha något som värmer, då är denna heta asiatiska kycklingrätt utmärkt. Jag gillar asiatisk mat och det är ganska lätt att göra själv, men man behöver ha lite specialingredienser hemma såsom några olika sorts soja (söt, ljus, mörk med mera), risvinäger och risvin, vissa kryddor med mera.

Dagens rätt heter Gong Bao Ji Ding – Kung Paos kyckling. Förenklat skulle man kunna kalla den för het kletig kyckling med nötter och ris. Det är en rätt från provinsen Sichuan. Rätten finns i två varianter, en västerländsk ,i betydelsen USA och inte det västra köket som Sichuan ibland kallas, och en sichuansk. Det är den sistnämnda som gäller hemma hos oss.

gong-bao-ji-ding

Gong Bao Ji Ding – Kung Paos kyckling (het kletig kyckling med nötter och ris) för 4 personer.

OBS – detta är en relativt het rätt, vill man göra den lite snällare halverar man mängden sechuanpeppar och chili.

 

  • 2 kycklingbröst, skär upp i drygt centimeterstora bitar (det viktiga är att de är jämnstora)
  • 8 msk ljus soja
  • 2 msk risvin eller mirin (om du använder mirin behövs inte sockret nedan)
  • 1 tsk socker
  • 1 msk risvinäger
  • 2 msk sesamolja
  • 1 msk jordnötsolja (alternativt sesamolja)
  • 1 dl vatten
  • 2-3 dl cashewnötter, alternativt jordnötter (vill man vara hardcore ska de vara friterade) eller vattenkastanjer
  • 1 liten purjolök alternativt 2-3 st vårlökar, slanta den vita delen och strimla den gröna delen fint.
  • 1 tsk sichuanpeppar (röd/rosa), mortla
  • 3 torkade röda chilifrukter (små), mortla
  • 3 msk hoisinsås
  • 1/2 tsk salt
  • 2-3 cm ingefära, krossad eller finhackad
  • 2-3 vitlöksklyftor, pressad eller finhackad
  • 3 tsk maizenamjöl

Gör så här:

Skär upp kycklingen.

Gör en marinad i vilken kycklingen ska marinera i ca 30 minuter. Rör ihop 1 msk risvin/mirin, 1 msk sesamolja, 4 msk soja, 1 msk hoisinsås, salt och majsena. vispa så att allt blandats väl och det inte finns några klumpar. Tillsätt kycklingbitarna och låt dem dra i marinaden ca 30 minuter.

Under tiden rör du ihop socker (om du inte använt mirin), 1 msk risvinäger, 1 msk sesamolja, vatten och 4 msk sojasås och 2 msk hoisinsås i en skål.

Skär upp purjolöken eller salladslöken.

När kycklingen marinerats är det dags att hetta upp en stor stekpanna eller wokpanna, tillsätt lite jordnötsolja alternativt sesamolja, låt oljan bli het. Häll ned sichuanpepparn och den torkade chilin – låt fräsa en kort stund. Därefter tillför ingefäran, vitlöken och den vita delen av purjolöken. Fräs på hög värme i någon minut under omrörning varefter du vänder ner kycklingen tillsammans med marinaden och bryner denna i ett par minuter. Försök se till att köttet får en liten stekyta runt om.

Häll över den förberedda såsen och de gröna delarna av löken, sänk värmen och låt det hela sjuda tills kycklingen är färdig och såsen har tjocknat, detta brukar ta ca 10-15 minuter beroende på hur stora kycklingbitarna är. Rör därefter ned nötterna och servera med ris.

Vill man ha vin till rekommenderas, riesling från Tyskland, Österrike eller Alsace alternativt en frisk sauvignon blanc från Saint-Bris, Loire eller Nya Zeeland.

Goisot

Magnus Reuterdahl

Advertisements