När man besöker vingårdar tittar man kanske i första hand på läget och jordmånen, hur vinrankorna växer, beskärs, planteringstäthet och hur de stöttas. Vanligast är att de planteras i rader men ibland växer de som buskar, ibland på platt mark, ibland i sluttningar och ibland på terrasser.

maskini-vingården-chablis-600x363

En tydlig sak är stöttningen av vinrankorna. Om de är planterade i rader använder man ofta pålar eller ståltråd men de kan också planteras som buskar. Man binder ofta upp rankan för att få den att växa på ett visst sätt och för att kunna beskära den på det sätt man önskar.

vingård

Det är också ett sätt att lättare kunna minska risken för vissa sjukdomar och mögel. Ibland fastnar dock ens tankar kring detaljer. För någon månad sedan gick jag runt på en vingård i Collio DOC, Friuli-Venezia Giuli, Italien och här fastande mitt öga för små rester av förra årets skott som slingrat sig fast kring ståltrådarna.

vinrankor rester (8)

I Georgien finns de en del som hävdar att detta är grunden till deras alfabet, om det är sant tänker jag låta vara osagt – men helt olikt är det inte.

Ampheloograhical collect of Georgia

Ovan ser du några av dessa bokstäver.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Skål

Magnus Reuterdahl