Tidigare i år kom Konsumentverket med en ny tolkning om varuprover. Denna blogg står inte och faller med detta men det kommer sannolikt förändra flödet för såväl många bloggar som för frilansjournalister. För det rör alla som skriver om vin som inte bedriver verksamhet där man säljer vin, dvs. är tillståndshavare enligt alkohollagen, läs mer här.

Var hittar man information om vinerna på Systembolagets beställningssortiment? Främst har detta gått att göra i vissa bloggar, på hemsidor, i vissa tidningar, via reklam, på mässor samt på importörernas hemsidor.

Jag tror att resultatet kommer bli att färre skriver om viner på beställningssortimentet och således är risken stor att det kommer finnas färre röster om dessa viner och svårare att hitta information om dem. Risken finns att de enda källor som kommer att finnas om många av dessa viner är reklam och importörers hemsidor samt ett fåtal tidskrifter.

Redan idag är det bara ett fåtal som handlar eller vågar handla genom beställningssortimentet, sannolikt för att informationsmängden kring dem är för låg. Med detta kommer det sannolikt bli ännu mindre kunskap vilket kommer leda till än färre köp och genom detta riskerar sortimentet riskerar att bli än fattigare och än mer strömlinjeformat i landets bolagsbutiker. Om detta är bra för konsumenterna kan man ju diskutera!

Är man konspiratoriskt lagd kan man också fundera på om detta inte är vad Systembolaget egentligen vill, att få bort det svårhanterliga sortimentet som ligger utanför deras kontroll.

Nu kan detta ses som att jag pratar i egen sak, att jag får färre viner att prova, dvs ett i-landsproblem. Förvisso sant. Dock är de flesta varuprover jag får i form av provningar av olika slag och inte i form av hemskickade varuprover. Möjligen kommer antalet provningar öka än mer i framtiden, vi får väl se, det görs rätt många redan nu men nästan alla i Stockholm.

På grund av detta tror jag att de som kommer att drabbas hårdast är de skribenter och bloggare som bor långt från Stockholm. Det är nämligen där i princip alla vinprovningar sker av typen sortimentsprovningar. Förlorarna blir med andra ord de som inte kan ta sig tid att åka till Stockholm samt så kallade livsstilsbloggar. De sistnämnda skriver dock oftast om förhållandevis billiga viner som ändå finns på bolagets hyllor.

Det finns dock en arena där du kan hitta många spännande viner, om än inte gratis, vilket jag skrivit om på på DinVinguide.se

Mvh

Magnus Reuterdahl

Annonser