Fet tisdagen eller den vita tisdagen, idag oftast kallad fettisdagen eller fastlagsdagen, infaller egentligen 47 dagar innan påsk. Ett annat namn är Mardi Gras, vilket också är namnet på en av de mest kända karnevalerna i världen. Denna utspelas i New Orleans, USA varje år. 2015 går den av stapeln 13-17 februari.

Jag gillar gumbo, en sorts kreolsk gryta från södra Louisiana gjord på buljongbas, smaksatt med okra, gjord på kött och/eller skaldjur, ofta med korv, selleri, paprika och lök och den 28 februari tänker jag smaska gumbo med mera på den Vassa Eggen. Där kommer man köra Mardi Gras, åtminstone matmässigt, den 23-28 februari, vi får väl se om det också blir karneval.

Enligt Mat & Vänner kommer de göra creole gumbo, cajun baby back ribs, beignets, po’boy, alligator sausage, spicy andouille och crayfish sausage med mera. Nu får man bara hoppas att de också kan sätta ett schysst vinpaket till detta 🙂

Magnus Reuterdahl

Utdrag ur Svensk etymologisk ordbok av Elof Hellquist om fettisdag.

Fettisdag, 1701, annars ofta fetetisdag 1691; motsv. ty. dial. fetter zistig Schweiz, flaml. vette dinsdag, fra. mardi gräs; av omstritt urspr.: enl. somliga på grund av den starka o. feta mat, som under den katolska tiden på den dagen vankades; enl. andra egentl, en förvrängning av vit-tisdag (o. motsvarigheter), syftande därpå att man då endast fick äta ’vit mat’ (fsv. hviter mäter), dvs. mjölkmat o. smör; jfr ä. nsv. hvite tisdag o. d., 1662, 1703), i vilket fall det fra. uttr. finge betraktas som en översättning; även andra möjliga
tolkningar ha framställts. Under 1600-t. var annars den vanliga benämningen fastlag(hen)-, se f. ö. Fastlagen. Jfr närmare Louise Hagberg Sv. 1m. 1911, s. 521 f.

Annonser