Som jag skrev tidigare ska här lagas gäddqueneller med hummersås. Steg två i detta är att mala gäddfiléerna. Vi hade rejält med gädda, nästan två kilo fryst gädda som tinat under natten. Till fyra personer behövs ungefär 400 gram gäddfärs.

Gäddqueneller1 (600x397)

Vi började med att mala all gädda vilket gav cirka 1,9 kilo färs. Sedan låt vi passera 600 gram färs, vilket gav ca 450 gram färdig quenellfärs.

Gäddfärs (600x398)

Tänk på att fisken håller en del vatten och detta försvinner under passeringen liksom en del lite grövre bitar, enstaka ben med mera. Detta pressas ut vid passeringen vilket gör att man får lite mindre massa än man för i.

Passering gäddfärs (399x600)

För att få färsen riktigt fin, passerade vi den tre gånger.

Passerad gäddfärs (600x398)

Receptet på quenellerna kommer från Anette Rosvall som i sin tur utgått från Leif Mannerströms recept. Detta är för 4 personer. Det som är viktigt är att alla ingredienser är kylskåpskalla. Därför började vi att förbereda det hela nu på förmiddagen.

  • 400 gram gäddfärs
  • 2 äggulor
  • 4 dl vispgrädde
  • salt och vitpeppar

Resterande färs får bli fiskburgarlunch på nyårsafton.

Jag återkommer i eftermiddag med hummersåsrecept och om makningen av gäddqueneller samt vintips.

Läs del 1 här.

Mvh

Magnus Reuterdahl

Annonser