Det är inte varje dag man bli positivt överraskad på bolaget men idag var en sådan dag. Efter en snabbgenomgång och en suck för att man inte hittar något som känns spännande så fastnar ögonen på världens vackraste alfabet: det Georgiska.

Ampheloograhical collect of Georgia

Helt plötsligt står en flaska Saperavi 2013 och bara väntar på att bli plockad från hyllan. Kul också att priset är riktigt trevligt vilket gör att fler kan våga sig på att testa något nytt och annorlunda. Producent är Tbilvino. Tyvärr det inte ett kvevri-vin, dvs gjort i amfora enligt traditionell metod, utan ett vin gjort på fat. Detta är dock sannolikt en anledning till att priset är relativt lågt. Men det är gjort på 100 % saperavi, en av de mest odlade rödvinsdruvorna i Georgien och en av de 425 inhemska druvorna.

Kvevri (Amfora ) från Georgien
Kvevri (Amfora ) från Georgien

Vinet kommer från regionen Kakheti, vilket är den största vinregionen i Georgien om ser till kvantitet, cirka 75 % av landets viner produceras här. Vill du läsa mer om Georgien och kveri-viner, dvs viner gjorda i amforor nedgrävda i marken på samma sätt som man gjorde för tusentals år sedan eller nära på som man gjorde då. Du kan läsa mer här, här och här om den resa jag 2012 till Georgien, en av de mest fantastiska vinresor jag gjort.

Tbilvino Saperavi 2013

Saperavi 2013 från producenten Tbilvino är ett bra instegsvin om du vill lära känna Georgien och dess druvor. Det är dock purungt och skulle nog må bra av att vila något år, men med lite mat är det riktigt trevligt. Här kan man tänka sig rött kött eller grytor och varför inte pizza.

Det finns en bra dos av ganska mjuka tanniner, en tydlig syra och bra tryck. Frukten är det som står ut, mörka frukter och bär som björnbär, blåbär, mullbär och aronia kombinerat med mörka syrliga körsbär och liten grönstjälkig ton i avslutet. Här kommer också en liten mineralton, inslag av jord och tobak samt snyggt integrerade ekfatstoner. Riktigt trevligt!

Det är inte det bästa vin du kan få tag i från Georgien, men det är bra instegsvin om du vill prova Georgiska viner och det bästa jag spontanplockat från en bolagshylla på länge. Det faller in i kategorin: Nytt, spännande och bra. Våga prova!

Magnus Reuterdahl

Annonser