Har du också börjat fundera på julklappar? Som den vinnörd man är vill man ha julklappar som är kopplade till vin. Men allt måste ju in klucka och jag gillar böcker. Jag snubblade över en titel när jag kollade igenom årets vinböcker som ligger närmare en true crime roman, dock byggd på verkliga händelser.

Shadows in the Vineyard - Maximillian Potter
Shadows in the Vineyard – Maximillian Potter

Shadows in the Vineyard är skriven av journalisten Maximillian Potter. Boken tar sin början då Aubert de Villaine, ägaren av Domaine de la Romanée-Conti (DRC) i Bourgogne i januari 2010 får ett brev. I brevet  hotar en anonym person att förstöra vingården genom att förgifta vinstockarna om hen inte får 1.3 miljoner euro.

Domaine de la Romanée-Conti är en världens mest kända vingårdar trots att den inte är särskilt stor, eller kanske beroende på det, men för att vinerna man producerar är några av de bästa i världen och kostar därefter. När vinet senast släpptes i Sverige kostade en flaska Romanée-Conti 34150 kr.

Jag har inte läst boken, utan vill ha den – hint hint till de som funderar på jag vill ha i julklapp. Men boken är i grunden en bok utpressning, Aubert de Villaine faller dock inte till föga eftersom han tror att det hela är skämt. Med bakgrund i detta får vi följa med på en resa bakom ridån och få en blick in i Bourgogne och vingårdens historia. Allt från hur kung Louis XV köpte loss egendomen, om franska revolutionen, vinlusens härjningar till arbetet med att få vingårdarna Cote d’Or att bli världsarv.

Så det blir en bok om vin, bourgogne och DRC samtidigt som det är en detektivhistoria – kan man be om så mycket mer. Tja jag tar gärna en flaska DRC också!

Här är prislistan på vinerna i våras:

Röda viner:
Romanée-Conti, 34150kr (maximal allokering/person 1 flaska)
La Tâche, 8395kr (maximal allokering/person 3 flaskor)
Richebourg, 6759kr (maximal allokering/person 2 flaskor)
Romanée-St-Vivant, 6759kr (maximal allokering/person 3 flaskor)
Grands-Echézeaux, 4450kr (maximal allokering/person: 2 flaskor)
Echézeaux, 2795kr (maximal allokering/person: 3 flaskor)
Corton, 2290kr (maximal allokering/person: 1 flaska)

* Vosne-Romanée producerades inte år 2011.

Vita viner:
Montrachet, 15950kr (maximal allokering/person: 1 flaska)

källa för priserna VinUnic

Magnus Reuterdahl

Annonser