Det är riesling kväll (bland annat) och vi funderar på mat till detta, det får bli indiskt. För en tid sedan gjorde vi en lammgryta garam masala – typ nu gör vi en dito på kyckling.

kycklinggryta (600x397)

Så knappt ett kilo kycklingfiléer strimlades, ca 1 cm tjocka därefter gjorde vi en yoghurtmarinad för kycklingen samt för en gul lök och en röd paprika. Vi gjorde den på nästan samma sätt som sist med ett par förändringar – vi använde långpeppar vilket vi inte gjorde sist och vi använde färsk, finhackad, ingefära istället för torr.

  • 2 dl matyoghurt
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1,5 tsk spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk chili-flakes
  • 2 tsk färsk finhackad ingefära
  • 1 tsk torkad muskot
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk korianderfrön
  • 10 kryddnejlikor (malda)
  • 10 kardemummakärnor (malda)
  • 6 långpeppar (malda)
  • lite salt och svartpeppar

Kycklingen, en strimlad en röd paprika och en strimlad gul lök fick sedan gå ned i marinaden och marineras i ca 30 minuter.

Kyckling (600x385)

Värm upp lite rapsolja till medeltemperatur, strimla ytterligare en gul lök och hacka en vitlöksklyfta, ned med detta i oljan och låt bryna lätt. Tillsätt en matsked tomatpuré, lite gurkmeja och chili-flakes. Efter ett par minuter lägg ned köttet, löken och paprikan som marinerat, lite i taget. Låt det hela fräsa i cirka 6-7 minuter, vispa ur skålen där du marinerat köttet med 1-2 dl vatten – häll i detta i pannan, tillsätt kycklingfond eller en tärning kyckling/hönsbuljong och ca 1-2 dl cremé fraiche och rör ned ett par matskedar mangochutney. Rör runt och låt puttra i ca 10 minuter.

kyckling2 (600x399)

Under tiden koka lite ris. När riset är klart borde grytan vara det också, smaka av med lite  spiskummin och salt. Sedan är det bara att spisa!

Tja innan dess kommer vi till det viktigaste, öppna en flaska vin smaka av mot maten. Vi öppnade en flaska Rings Riesling Kalkmergel 2012 trocken från Pfalz. i besökte Andreas Rings i våras och nu finns två av hans viner på Systembolaget via beställningssortimentet. Detta och en Weisserburgunder – mycket trevligt! Läs mer om vårt besök på DinVinguide.se.

Rings Riesling Kalkmergel 2012 (600x398)

Man kan tänka sig en helt del olika viner till detta, jag slängde ut frågan på #winelover och fick följande förslag – alla borde fungera bra: Rheingau Spatlese, Auslese Riesling, McLaren Vale Shiraz, Vinho Verde, Lugana superiore, Sweet wines, perlé de Gaillac, öl, Amontillado sherry, Gewurtztraminer, Halbturn White 2009, eller lätt rött som Sankt Laurent, Off dry Riesling eller Gamay.

Jag hade valt en torr riesling, inte som många föreslagit en söt. Men denna har en fin underliggande sötma, en fantastisk syra som drar åt mineralitet, riktigt fräscht och uppfriskande och en lätt aromatisk ton samt en lång fin eftersmak. Med hettan från maten blir frukten lite tydligare med inslag av söta päron med en hint av piggelintoner. Mycket bra och fungerade bra mot grytan som också blev riktigt lyckad!

Magnus Reuterdahl