Mina vänner på facebook, twitter och #winelover är som alltid snälla att påminna mig om olika druvors och vinområdens dagar. Idag är det #ChampagneDay – tanken är särskilt uppmärksamma en druva, en vinstil eller ett vinområde genom att twittra, instagramma eller blogga om denna.

Philipponnat Clos des Goisses (600x489)

Just champagne glömmer man kanske inte bort men det är ju fantastiskt trevligt att dricka. Och en sådan här dag är det kul att öppna något lite mer speciellt. Så en efter en liten genomgång av vinkällaren hittas en Philipponnat Clos des Goisses 2000.

Jag har druckit denna vid ett par tillfällen, dock inte årgång 2000 men väl ett par äldre och 2002 varav den senare var strålande. Philipponnat har liksom många andra en lång historia, i detta fall omkring 600 år, detta hus är dock ett av få där det är ättlingar från grundarfamiljen som fortfarande driver vineriet.

Philipponnat Clos des Goisses 2000 (600x455)

Clos des Goisses görs på en blandning av pinot noir (65%) och chardonnay (35%) där druvorna kommer från en och samma vingård. Vinet under detta namn har gjorts sedan 1935 och man gör endast omkring 17,000 flaskor om året

Låt vinet vara öppet och få syre, det är fortfarade ungt men utvecklas på ett underbart sätt i glaset, i mitt fall i en bourgogne-kupa från Zalto. Har finns en fantastik mineralitet med inslag av kalkighet men också en fin äppelton, främst av gula lite vaxiga äpplen men också lite röda äppelskal och grön äppelsyra med ett inslag av citronzest och lite honungstoner som i avslutet ger en hint av kanderade äpplen, mandelmassa, hasselnötter och bröd. Det är kraftfullt, elegant men liten hint av mogna toner och höst – sådär som hösten är när den är som vackrast, när bladen växlar mellan gult och rött, när solen strålar ned genom bladverket, när sommaren möter hösten, när ungdom möter vuxenhet – det här är helt enkelt fantastiskt.

Till detta vill vi ha något att äta – vi gjorde det enkelt för oss! Lite surdegsbröd som jag snabbt stekte upp i smör i pannan sp det blev lite gyllene, på med lite färsk spenat, räkor och kallrökt lax och en romsås. För att får det riktigt krämigt toppade jag med ett pocherat ägg.

smörgås (535x600)

Trevlig champagne-dag – Skål

Magnus Reuterdahl

Annonser