Varje gång jag lagar turkisk mat inser jag att jag gör det för sällan. Det är enkelt, det är gott och det är smakrikt. Denna gång hämtade jag recepten ur Camilla Thulins och Uluc Telmans kokbok Meze Maritime. En kokbok jag ofta återvänder till för inspiration, sedan blir det som det ofta blir att man lägger till eller drar ifrån något.

Idag var vi sugna på lamm och hittade fantastisk lammfärs i Hötorgshallen hos Latinamerikanska Livsmedel. En favorit när det kommer till kött. Detta blev basen i en fantastisk lasagnevariant: Peynirli kıymalı börek – filodegslasagne med lammfärs och fetaost till vilken vi åt en morotssallad med kummin, vitlök och mynta – Havuç Salatası.

Peynirli kıymalı börek filodegslasagne (600x397)

Till lasagnen (4-6 personer) behöver man:

  • 500 gram lammfärs
  • 1 finhackad gul lök
  • 3 finhackade vitöksklyftor
  • 2 tsk chiliflakes (eller ännu hellre koreansk chili)
  • 1 paket filodeg
  • En näve hackad färsk persilja
  • 300 g smulad fetaost
  • 4 dl turkisk yoghurt
  • citronzest
  • salt
  • långpeppar & svart peppar
  • olivolja

Bryn löken, vitlöken och chilin i rikligt med olivolja, släng i färsen och stek tills den fått lite färg, rör ned citronzesten – krydda med pepparn och salta. Under tiden – olja in en ugnsfast form och lägg i tre ark med filodeg, låt det som hänger utanför vara så länge. Häll i häften av färsen, yoghurten, fetaosten och persiljan. Vik två filoark och lägg ovan på häll på resten av färsen, yoghurten, fetaosten och persiljan, täck med två vikta filosark. Vik in de som hänger över och pensla med oilvolja. In i ugen i ca 20 minuter på 200 grader.

Havuç Salatası morotssallad (600x399)

Under tiden denna är i ugnen gjorde vi salladen.

  • 2 morötter
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • ½ tsk kumminfrön
  • en nypa torkade myntablad
  • saften från ½ citron (knappt)
  • ca 1 dm gurka – i lagom stora bitar
  • salt & svartpeppar

Dela morötterna i 3-4 bitar, koka dem i ett par minuter, låt dem svalna och riv dem. Blanda ned dem med de andra ingredienserna – smaka av med salt & peppar. Vill du dekorera kan ett par myntablad och en citronskiva vara vackert.

turkisk mat (600x398)

Tyvärr hade jag inget turkiskt vin hemma så det fick bli ett rött vin från utmärkta producenten Luretta i regionen Emilia-romagna. Jag har haft glädjen att prova deras viner som alla håller hög nivå – ett längre inlägg om dem kommer om ett par veckor på DinVinguide.

Luretta Pantera (600x398)

Vinet vi provade till detta är Luretta Pantera 2010, ett ekologisk vin gjort på barbera, bonarda och cabernet sauvignon, och lagrat på franska barriquefat.

Ett riktigt trevligt matvin med massor med frukt och snyggt integrerade ekfatstoner. Här finns körsbär, svartavinbär och inslag av lite hallon och lingon. I den ganska långa avslutningen kommer en fin pepprig ton med av lite kakao och mineralitet. Det är ett härligt fylligt vin med fin struktur, bra balans och fin längd.

Vinet är ett varuprov från producenten.

Magnus Reuterdahl