Helgen har spenderats i Värmland med att fira två nyblivna tonåringar. Just när man varit borta hela helgen och kommer hem och inser att man måste göra något att äta – det man har ligger i frysen och de lokala Coop Konsum och Ica nära är inte överdrivet kul. Ska man handla lite mjölk, en gul lök eller dylikt så visst men det är ungefär dit det sträcker sig.

Värmland

Så i bilen satt vi och diskuterade vad vi var sugna på och stannade till i en lite större butik och inhandlade lite grytbitar av lamm och kom fram till att något i stil med lamm garam masala skulle sitta fint. Först gjorde vi en yoghurtmarinad för köttet.

  • 2 dl matyoghurt
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1,5 tsk spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk chili-flakes
  • 1 tsk torkad ingefära
  • 1 tsk torkad muskot
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk korianderfrön
  • 10 kryddnejlikor (malda)
  • 10 kardemummakärnor (malda)
  • lite salt och svartpeppar

Strimla köttet, vi köpte ca 500 gram, strimla en röd paprika och en gul lök rör ned i marinaden och låt marinera i ca 30 minuter.

Värm upp lite rapsolja till medellremperatur, strimal ytterligare en gul lök och hacka en vitlöksklyfta, ned med detta i oljan och låt bryna lätt. Tillsätt en matsked tomatpuré, lite gurkmeja och chili-flakes. Efter ett par minuter lägg ned köttet, löken och paprikan som marinerat, lite i taget. Låt det hela fräsa i cirka 6-7 minuter, vispa ur skålen där du marinerat köttet med en dryg dl vatten – häll i detta i pannan, tillsätt en tärning köttbuljong och ca 1 dl cremé fraiche. Rör runt och låt puttra i ca 15-20 minuter.

lammgryta garam masala

Under tiden koka lite ris. När riset är klart borde grytan vara det också, smaka av med lite spiskummin och salt och rör ned en 1/3 dels kruka färsk koriander. Sedan är det bara att spisa!

Vill man ha lite sötma kan man tillsätta lite mangochutney.

Magnus Reuterdahl