Jag var på bolaget i Linköping häromveckan för att hämta lite viner jag beställt. Jag brukar åtminstone titta runt i den lilla hylla där man har lite mer udda viner eller viner som inte ingår i det ordinarie sortimentet. Detta kan inte räknas till udda, varken om man ser till producent, område eller druva – det betyder dock inte att det är ointressant. Pio Cesare levererar såväl vardagsviner som mer intressanta viner. Detta är mer av ett vardagsviner, inget fel i det, varje vin har sitt tillfälle.

Pio Cesare (600x483)

Pio Cesare Oltre 2009 (Langhe, Piemonte, Italien) fick bli ett måndagsvin och det var inte alls någon dum start på veckan. Det faller också inom ramen för ett ”vanligt” blogginlägg vilket känns som jag inte har skrivit på ett tag, låt oss skylla det på sommaren!

Pio Cesare ligger i Alba har funnits sedan 1881, under fem generationer har man skapat barolo, barbaresco och langheviner. Idag har man mer än 50 hektar av vingårdar. Oltare betyder ”utöver”, i detta fall utöver barbera (ca 20%) trots att majoriteten av vinet utgörs av nebbiolo (70%), till detta finns också en mindre mängd merlot och cabernet sauvignon. Vinet kommer från vingårdarna i Langhe lite söder om staden Alba. Druvorna är lagrade i franska ekfat av olika storlek.

Pio Cesare Oltre 2009 Lange (600x425)

Vinet har ett lite stramt anslag men frukten kommer från djupet och blommar ut i gommen, här finns inslag av mörka bär, lila plommon samt hallon- och lite blåbärstoner kantad av en lätt blommighet. Bakom detta vilar en fin kryddighet med inslag av eukalyptus, vanilj och svartpeppar. Vinet är fint balanserat med en läcker syra, snygga tanniner och väl integrerade ekfat samt en lång kvarliggande eftersmak.

Detta är ett modernt, trevligt vardagsvin, utmärkt för den ankommande hösten eller för att lagra ett par år.

Magnus Reuterdahl

Annonser