När man går på kalas vill man ge något kul, något bra, något som vederbörande kanske skulle ha missat. Just nu finns något som är skitbra på bolaget, något som är udda och som alla vinintresserade borde prova, min 40-års present blev en flaska Tio Pepe Fino En Rama.

Tio Pepe fino en rama (600x541)

Bortsett från att all borde dricka mer sherry är detta så fantastiskt bra. Om du tidigare har smakat sherry kommer detta att förändra din syn på hur sherry kan smaka, här finns klassiska sherrytoner men detta är yngre och friskare. Det är något helt annat än vad farmor hade undangömt i spritskåpet på 80-talet.

Tio Pepe En Rama 2014 är vad som kulle kunna kallas en färsksherry eller en kanske en sherry nouveau – men till skillnad från  beaujolais mycket bra. Denna tappas direkt från faten och är ofiltrerad, torr, frisk och ung och helt enkelt underbar. Det görs omkring 2000 flaskor om året och cirka 240 flaskor kommer till Sverige – mitt tips är passa på och köp något unikt. Detta funkar utmärkt till lagrad ost, torkad skinka eller lättare sommarrätter av t ex kyckling eller rökt fisk. Eller som rent njutningsmedel.

Vinet är ungt och friskt med en fin citruston, inslag av gula äppeltoner, mandel, kalksten, och ekfatstoner. Det är komplext och elegant med lätta sherrytoner med en mycket lätt oxidering, kryddighet och limeskal och en lång eftersmak. 

Perfekt sommardricka – passa på!

Magnus Reuterdahl

 

Annonser