Att sommaren inte kommit riktigt än är uppenbart, regn, rusk, gråa skyar och kyla har väckt längtan efter mustiga grytor och soppor. Sagt och gjort – här ska göras gryta. Har länge velat göra gulasch, Gulyásleves, men med en mer grytlik konstisens än som en soppa. Receptet fick jag i Ungern för ett par år sedan och sedan har jag förändrat det en aning.

Gulasch räcker till minst 6-8 personer

  • ca 1 kg nötkött, fransyska eller högrev
  • ca 50-75 g smör
  • 3 finhackade gula lökar
  • 4 teskedar paprikapulver
  • lite cayennepeppar eller chilipulver för hetta
  • 2-3 klyftor pressad vitlök
  • 3 paprikor, skivade
  • 4-6 normalstora tomater, grovhackade
  • 2 morötter, skivade
  • 1 kg (hård) potatis, tärnade
  • färsk bladpersilja, ca en kruka
  • salt
  • vatten
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl hönsbuljong

Skär köttet i mindre bitar, ca fyra cm (det är bra om det är rumstempererat). Finhacka löken, bryn denna lätt i smöret, i en stor gryta. Rör ned paprikapulver, cayennepepparn, saltet och vitlöken så det fördelar sig ordentligt och låt bryna ihop. Höj värmen, lägg i köttet och bryn det. Häll på vinet, låt koka upp, häll på buljongen. Låt koka upp, sätt in grytan med lock i ugnen och låt det sedan sjuda i ca 2 timmar, rör om då och då. När köttet är klart, är grytan i princip klar.

Gulasch

Under tiden köttet sjuder skär potatisen i ganska stora tärningar, skiva morötterna, grovhacka tomaterna och skiva paprikorna fint. När köttet är klart tillsätter du potatisen, morötterna, tomaterna och paprikabitarna. Häll på så mycket vatten att det täcker och rör om. Låt småkoka utan lock tills potatisen är klar. Rör ned persiljan (hackad) i slutet spara några kvistar för garnering. En klick crème fraiche ger krämig konsistens och förhöjer smaken!

Gulasch klar (436x600)

Till gulaschen gjorde jag galuska (nudlar), receptet hittade jag här. Detta serveras till grytan men ska inte blandas i den, dvs lägg upp lite och lassa på grytan ovanpå. Mycket gott – det blir dock mycket av denna sats, skulle gissa till minst 10 portioner!

Galuskan görs på:

  • 1 ägg
  • 3 dl kallt vatten
  • 1 tsk salt
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 msk smör

Man ska vispa ägget med vattnet och sedan arbeta in mjölet och saltet. Nyp av tumnagelstora bitar och koka upp i saltat vatten. När de flyter upp är de klara. Lägg dem i ett durkslag och spola snabbt av den i kallt  vatten, kör ned lite smör och rör runt. Serveras varm med gulaschen.

Sammantaget – det här blev skitbra!

Musego Verdejo Rueda bodegas Val de Vid 2013 (450x600)

Till Gulaschen ville jag ha ett friskt vitt vin, för ett par år sedan var vi på en vinfestival i Somló, Ungern. Där bjöds på Gulasch och oila vita viner, läs mer här. Och kombination av det friska vita vinet och syran och den heta grytan/soppan var strålande! Hemma hade jag dock inget kul från Ungern så det fick bli ett varuprov från the Wine Company: Musgo Verdejo 2013 från Rueda. Ett ungt friskt vin som definitivt gjorde jobbet. Enkelt, rakt, fin syra, lite tropisk frukt, friskt och somrigt. Bra allround vin till sommaren som funkar som ett vin att svalka strupen, till fisken, skaldjuren eller varför inte lite hetare mat som en Gulasch!

Magnus Reuterdahl