Jag vet inte riktigt när jag blev intresserad av arkeologi men det var tidigt. Ett program som jag väckte mitt intresse för antiken och Grekland var julkalendern Stjärnhuset (1981) med Sif Ruud och Johannes Brost. Fantastiska sagor, myter och berättelser ur den grekiska mytologin skapade stoff för drömmar och nu är det dags att besöka några av de platser som är ursprunget för dessa. I juni bär det av till södra Grekland och staden Nemea.

Stjärnhuset finns i sin helhet på SVT play öppet arkiv. Del 6 handlar om Herkules och det Nemeiska lejonet, se det i extern spelare här.

Nemea är en grekisk stad i landskapet Argolis på Peloponnesos. På berget Tretos finns den håla som en gång ska ha varit det Nemeiska lejonets tillhåll. Stjärnbilden lejonet förknippas i den grekiska mytologin med detta lejon som dödades av Herakules under en av hans tolv stordåd, och därefter placerades i himlen. Andra kända händelser under antiken i Nemea är de nemeiska spelen som var ägnade åt Zeus, de äldsta beläggen för dessa är från 500-talet f.Kr, och slaget vid Nemea, 394 f.Kr, ett slag under det Korintiska kriget.

Nu är dock inte därför jag reser utan jag åker dit tillsammans med ett 10-tal bloggare och vinskribenter för att uppleva vinregionen Nemea. Detta är en av Greklands viktigaste och bästa rödvinsregioner och kallas ibland för lilla bourgogne eller Greklands bourgogne. På bergssidorna och i dalgångarna kring byn Nemea har man odlat vin sedan åtminstone 500 talet f.Kr. I antika källor omnämns vinerna som Fliasion-vin eller guds vin. Det kallas också Herkules blod, en liknelse som fortfarande används i marknadsförings syfte.

Den vanligaste druvan är den lokala druvan Agiorgitiko. För att få sätta ut PDO Nemea  appellationen på flaskan ska vinet vara gjort på 100 % Agiorgitiko. Vissa källor anger att vinet också ska vara lagrat på ekfat i minst ett år. För att bli riktigt bra behöver vinerna dock lagras i flera år. På senare tid har dock många också börjat odla andra druvor, främst cabernet sauvignon, som man gör cuvéer med, dessa säljs med beteckningen Peloponnesos. Detta då de blir mer tillgängliga som unga. En annan trend är att göra sötviner på vilka man kan använda PDO Nemea. Det finns idag ett 40-tal producenter i området kring Nemea och ytterligare ett drygt 30-tal som gör PDO Nemea viner på druvor från området.

Nemea kan delas in i tre zoner, det flacka landskapet som ligger direkt kring byn, samt kullarna väster om byn och bergssidorna på berget Kyllini i norr. Odlingarnas placering och på vilken höjd de ligger påverkar deras stil. De närmast byn ligger på omkring 200 m ö h och här odlar man druvor till de lite enklare vinerna samt sötviner, medan de högst belägna ligger på ca 800 m ö h och här odlar man de bästa druvorna.

Är du intresserad finns det sex viner listade, alla i beställningssortimentet, varav tre gjorda på druvan Agiorgitiko.

Jag har endast druckit ett fåtal viner från denna region så det ska bli riktigt kul och intressant att uppleva och lära mig mer om Nemea – mer om detta kommer i juni.

Till detta blir det också ett #winelover hangout i Aten den 17 juni!

Magnus Reuterdahl

Annonser