För ett tag sedan fick jag tillfälle att prova ett trevligt spanskt vin från Toro signerat vinmakaren Mariano Garcia. Om du gillar spanskt vin bör du ha ramlat över hans namn vid något tillfälle. Mest känd är han kanske för sitt arbete vid legendariska Vega Sicilia. Där han var oenolog mellan 1968 och 1998. Han var också med och grundade Bodegas Mauro i Duero-dalen 1980 och 1999 grundade han Bodegas Aalto tillsammans med Javier Zacchagnini 1999.

Vingården Bodegas Maurodos ligger vid Pedrosa del Rey och omfattar omkring 55 hektar vingårdar kring byarna Villaester, ca 20 hektar, och San Roman de Hornija, ca 35 hektar. Till största delen planterade med tinta de toro, en lokal tempranillo-klon. Vinrankorna varierar i ålder men är upp till 70 år gamla, med en medelålder på omkring 30-40 år, de odlas traditionellt som buskar.

Prima 2011 Toro

Prima de San Roman 2011, Bodegas Maurodos, gjort på tinta de toro och garnacha,vinet har legat 12 månader på franska och amerikanska ekfat. Druvorna kommer från stockar som är cirka 10-35 år gamla från vingårdarna kring San Roman de Hornija.

Det här är ett modernt, fruktigt och friskt vin. Frukten är koncentrerad och framträdande med inslag av såväl björnbär och röd frukt. Det finns också en snyggt ekfatskryddighet med inslag av vanilj och snyggt integrerade tanniner och en medellång lite varm eftersmak med en fin lite kryddighet. Syran är inte hög men närvarande och det finns ett litet stänk av mineralitet i avslutet. Framförallt är detta riktigt välbalanserat. Det här är ett vin som man har svårt att värja sig för, det är välgjort, läckert och ett sånt där vin som bara vill ha ett glas till av. Nu finns det också en viss komplexitet i vinet vilket gör att det har en spänning vilket gör att det passar både den som bara vill ha gott vin (om det nu är så bara) och den som är mer intresserad av vin.

Det här är riktigt bra och passar till såväl sommarens grilläventyr som höstens grytor eller som gott sällskapsvin och till ett bra pris. Prima är instegsvinet från Bodegas Maurodos och det gör en helt klart sugen på att prova storebror San Roman som var ett av de första vinerna från Toro som fick internationell uppmärksamhet.

Vinet finns på beställningssortimentet –  samt då och då via nätvinhandeln Cavarosa, som också är importör för detta vin. Man får man hålla koll på vilka viner Cavarosa har tillgängliga för tillfället – just nu är det en intressant champagne-producent; Michael Arnould och en bra chablis-producent; Sebastién Dampt som gäller. Vinet provades hos Cavarosa.

Magnus Reuterdahl