Det var ett tag sedan men nu har jag fått några intressanta varuprover från internetvinhandeln the Wine Company. Det första är ett trevligt grillvin från Portugal. Just Portugal är ett land där man kan hitta många riktigt bra viner till förhållandevis bra pris. Men det är också ett land med många druvor som man kanske inte alltid har koll på. I detta fall är det ett vin gjort på 100 % tourgia nacional.

Druvan är bland annat vanligt förekommande i vinregionerna Dão och Douro. Det är en av de mest använda druvorna i portvin, de andra är touriga franca, tinta roriz, tinta barroca, tinto cão och tinta amarela. Det finns dock totalt 82 druvor som är tillåtna i portvin men det är ett annat inlägg.

Förutom port gör man också riktigt bra rödviner på touriga nacional. Den förekommer ofta i cuvéer (blandningar) och är en druva med fin lagringspotential.

Dão ligger söder om Douro, och är uppkallad efter Dão-floden, längs med vilken majoriteten av regionens vingårdar är belägna. De bästa vingårdarna ligger på ca 150 – 450 meter över havet. För många är kanske kanske Dão mest känt, eller ökänt, för storsäljaren Mateus rosévin. Många har nog gjort precis som Elton John då han sjunger: I get juiced on Mateus and just hang loose i sången Social Disease. Låt dock inte detta skrämma bort dig från Dão – här finns massor med bra vin att hitta. Många av de bästa vinerna innehåller vin gjort på druvorna tinta roriz och touriga nacional. Andra spännande druvor att hålla koll efter är bastardo och baga som dominerar planteringarna i Bairrada i västra delen av Dão. Det görs också en del spännande vita viner bland annat på druvan encruzado.

Solo Reserva tourgia-nacional 2009 kommer från från Caves Velhas, som numer ägs av Enoport Producao De Bebidas SA. Caves Velhas är ett gammalt vinföretag med rötter som går tillbaka till 1881 och byggdes upp av João Camillo Alves.

Solo Reserva 2009 Touriga Nacional

Solo Reserva tourgia-nacional 2009, 100 % tourgia-nacional, lagrats 6 månader i franska ekfat under sex månader.

Doften är lite blommig och har inslag av mörk frukt med ett lätt syrligt anslag, till detta kommer noter av ekfat, kryddor och torkade nejlikor.

Vinet är i sig ganska kraftig och lite rustikt. Det finns tydliga inslag av mörka bär och frukter såsom mogna plommon, svarta vinbär och en liten röd ton av hallon. Under dessa finns lite blommiga violtoner men också en lite jordig ton som ger vinet karaktär. Vinet har en tydlig sötma som dock balanseras av en bra syra och ekfatskryddor. Just sötman och frukten drar en liten aning åt portvinshållet vilket ger en känsla av vilka toner tourgia nacional ger till portviner.

Sammantaget är detta ett trevligt, ganska enkelt rött vin som passar till grillat kött med lite hetta eller till lagrade ostar.

Magnus Reuterdahl