Till helgen missar jag den tredje omgången av Vin möter mat – mycket tråkigt men jag hoppas och vet att ni får jättetrevligt! Orsaken är dock god – La famiglia Reuterdahl ska samlas, bröder, syskonbarn, sambos och fruar samt päronen.

Dagen har inletts med en familjepromenad ala 80-talet. När vi växte upp var det många promenader på Dumme mosse, det var inte ovanligt att vi på dessa stannade och grillade vid sandreveln intill den gamla banvallen. Där hade vi bestämt oss för att återuppleva barndomen och låta syskonbarnen få samma minnen som oss tillsammans med farfar och farmor.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Därefter är det dags för familjemiddag, det gäller att passa på när alla har hälsan och tiden. Det är inte lätt att få ihop alla scheman. Goda söner som vi är har vi dock delat upp dagen så att de gamle inte ska behöva slita ut sig. Lillebror var skyldig till grilleriet, halvbrodern (något äldre o gråare) har tagit hand om om förrätt och efterrätt och själv tog jag på mig vin och huvudrätt.

Förrätt i from av nässelsoppa.

Nässelsoppa (600x399)

Dum som är tar man sig gärna vatten över huvudet – huvudrätten blev tre rätter – kött, kött och kött. Karnivorer är vi allihopa! Rätterna är inspirerade av utmärkta kokboken Modern asiatisk mat av Peter Lindgren & Erik Videgård.Modern asiatisk mat (600x340)

Min tanke var nöt på tre sätt: kallskuret, rått och kokt med tre sorters vin, alla från Tyskland. Tanken kommer från en intressant provning Tyska vininstitutet höll på Råkultur  (fantastiskt ställe om du gillar asiatisk mat med en lite annorlunda touch) för någon månad sedan, vilken jag ska skriva om snart…

Huvudrätt1 (600x399)

Rostbiff med bonitoflingor. Recept för 4 personer om huvudrätt (vi kommer dock servera som ½-portioner).

  • 16 skivor kall rostbiff
  • 2 dl bonitoflingor (torkad tonfisk) (hittade dock bara pulver – som rördes ned i såsen istället)
  • 2 gula lökar
  • 2 finklippta noriblad

Sås

  • 8 tsk rostade sesamfrön
  • 8 tsk japansk soja
  • 4 tsk sesamolja
  • 16 tsk socker
  • 8 tsk mirin
  • 8 tsk risvinäger

Strimla rostbiffen i långsmala bitar, skär löken i tunna ringar, klipp noribladen i långsmala remsor. Blanda ingredienserna till såsen i en skål. Varva rostbiff, bonitoflingor, noristrimlor och lök i lager, se till att bonitoflingorna hamnar överst, på serveringsfat. Häll över såsen och servera.

Mugler Privat Riesling brut sekt (600x396)

Vin till detta  – Mugler sekt (mousserande) rielsing!

Yokhoe – Koreansk råbiff

Huvudrätt2 (600x398)

4-6 portioner

  • 700 gram rumpstek (biff eller oxfilé)
  • 6 tsk risvinäger
  • 6 msk japansk soja
  • 6 msk sesamfrön
  • 6 pressade vitlöksklyftor
  • 6 tsk malen eller finhackad ingefära
  • 6 tsk salladslök
  • 4 tsk svartpeppar, grovmald

Garnering

  • 1 rå äggula/portion
  • 4 tsk rostade sesamfrön
  • 4 strimlade päron (långa tunna strimlor)

Enklast och bäst är att finhacka köttet med kniv. Skär upp det i mindre bitar hacka sedan bit för bit. Då kan man också enkelt finputsa köttbitarna från eventuella senor. Ned med allt i en bunke och massera in alla ingredienserna. Placera päronen som en bädd på vilken man placerar råbiffen, gör en liten nedsänkning i den och placera äggulan. Sprinkla med rostade sesamfrön. Servera!

Alexander laible 2011 Riesling trocken Alte Reben 2

Vin – Weissburgunder 2011, alte reben, från Alexander Laible!

Semur – Bräserad oxsvans i muskot (4 portioner)

Huvudrätt3 (600x370)

  • 8 bitar oxsvans (3-4 cm långa)
  • 1,6 liter vatten
  • 4 msk sweet soy
  • 4 tsk japansk soja
  • 2 tsk riven muskot
  • 8 tsk socker
  • 4 finhackade limeblad
  • 2 tsk vitpeppar
  • 2 morötter, skivade
  • 4 skivade chilifrukter
  • ½ gul lök

Serverades med jasminris.

Koka upp vattnet i en stor kastrull eller gryta, vätskan ska täcka köttet. Lägg i köttet, sweet soy, soja, muskot, socker, limeblad och vitpeppar och låt koka i 1½ timma på låg värme. Tag ur köttet men håll det varmt (vi lade det i en skål med stanniol över i förvärmd ugn). Rör ned chili och morot i avkoket och koka upp, reducera till halva mängden (ca 10-15 minuter). Lägg upp upp köttet, garnera med löken och häll på sås. Servera med jasminris.

Krebs Spätburgunder (600x399)

Vin – Spätburgunder från Krebs

Det hela avslutades sedan med en fantastisk dajm-tårta, tyvärr blev bilden kass.

Magnus Reuterdahl

Advertisements