Då är det dags att resa igen, återigen blir det soliga Span… ehh Italien. Till Lazise där det just nu är omkring 18-19-20 grader och sol. Lazise ligger vid Gardasjön inte så långt från Verona och där ska jag stänga in mig på ett hotell och prova Bardolino, Bardolino Chiaretto och Custoza.

Passopisciaro 5

Eventet heter Anteprima Bardolino – A Preview Tasting of Bardolino and Bardolino Chiaretto from the 2013 vintage och under lördagen och söndagen har jag cirka 180 viner att provsmaka från 60 producenter.

Jag är ingen expert på dessa viner, delvis för att vi inte har så där överdrivet många att tillgå här upp I det barbariska norden. Jag hittade fyra Bardolino, fyra Bardolino Chiaretto och tre Custoza-viner på Systembolaget, ett par av dem har jag provat och de var kanske inte så där himlastormande!

vinprovning näthandel 1

Jag har dock har tillfälle att prova en del genom vänner som varit betydligt bättre och intressantare så det ska bli kul att få en bättre översyn över området, dess viner och årgången 2013.

Så vad är då Bardolino för något. Bardolino är ett vinområde och DOC är en klassificering av deras röda viner. Dessa är i regel lätta röda viner med förhållandevis låg alkoholhalt, oftast ligger de kring 10-11%, vilket talar för dem – just lågalkoholhalt är något som börjar komma tillbaka. Vinerna görs som cuvéer (blandningar) av corvina, rondinella och molinara. För att få kallas Bardolino DOC ska vinet innehålla 35–65% corvina, varav 10% får vara corvinone och max 20% molinara. Andra druvor som tillåts är rossignola, barbera, sangiovese, garganega, marzemino, merlot och cabernet sauvignon. Just lättheten och det ljusa vinet gör att Bardolino ofta jämförs med Beaujolais (som inte alls alltid är lätta), 1987 gick man så långt att man började göra Bardolino Novello, en variant på Beaujolais nouveau. Detta har jag inte provat men jag misstänker att det inte riktigt är något för mig!

Sedan 2001 har man också en DOCG status, Bardolino Superiore Classico. Här gör man också cuvéer av corvina och rondinella samt om man så önskar molinara. Vinerna måste innehålla 35–65% corvina. Vinerna är lite mer robusta, kraftiga och lite alkoholstarkare än DOC-vinerna men ofta relativt lätta och fruktiga I jämförelse med många andra. Om jag förstått det rätt kommer de flesta vinerna på provningen vara DOC.

Bardolino Chiaretto är namnet på områdets roséviner, man gör både stilla och mousserande (spumante) viner. De flesta görs på corvina, rondinella och molinara. Just dessa viner har vuxit de senaste åren och blivit populära genom sin lätta, fräscha stil. Sedan 2008 har man mer fördubblat produktionen av rosa viner, från 5 till mer än 11 miljoner flaskor.

Bianco di Custoza DOC är såväl ett område som namnet på de vita vinerna, även här gör man såväl stilla som mousserande viner och kallas ibland för Bardolinos vita viner, delvis pga av att en del av druvorna växer odlas i Bardolino, områdena överlappar varandra. Även dessa viner görs som en cuvée, här på trebbiano toscano, garganega och tocai friulano (numer heter den endast friulano efter att Tokaj i Ungern fått ensamrätt på namnet) men den kallas också lokalt för trebbianello. I vinet måste man ha 20-45% trebbiano, 20-40 % garganega och 20-40 % friulano men ska också ha 20-30 % av någon druvorna bianca fernanda, malvasia bianca, riesling italico, pinot bianco och chardonnay, ensamma eller i valfri kombination. Även dessa viner har en låg alkoholhalt, det är inte ovanligt att de ligger på omkring 9-10%.

Det görs också en Bianco di Custoza superiore också kallad Manzoni Bianco. Detta vin måste ha minst 11% alkohol. Man gör också ett sötvin, en passito, som kallas Bianco di Custoza Passito, här använder man samma druvor som i DOC-vinerna

Har du tips på något vin jag inte bör missa – lämna det gärna i kommentarsfältet!

Magnus Reuterdahl