Idag provade jag franskt guld från Jura signerat Domaine Labet, vinerna finns att beställa via Caviste från och med torsdag 13 mars kl 14.00 – min rekommendation är häng på låset, det kommer jag att göra!

Domaine Labet (800x590)

Domaine Labet har sitt säte i byn Rotalier söder om Lons-le-Saunier, vilket kallas Sud Revermont. Redan på 1970-talet gjorde man försök att odla ekologiskt, tyvärr misslyckades man då med detta även om man fortsatt arbeta med så lite kemikalier som möjligt. Det var först sonen Julien som tog det till nästa nivå då han 2003 köpte till 3 hektar, vilka han konverterade till organiska och fick certifierade av Ecocert 2010. Idag är dessa tre hektar införlivas i Domaine Labet. Totalt har man ungefär 13 hektar och även om allt ännu inte är certifierat arbetar man mot det målet.

Julien Labet är sedan några år vineriets vinmakare. Liksom sin far var han något av en pionjär då han valde att börja arbeta med nya eller relativt nya fat för jäsning och åldring av chardonnay. Idag har han dock blivit mer traditionell och delvis börjat använda större ekfat som demi-muids (300-600 liter) och stora foudres (15 hektoliter). Men som du kan se på flaskorna har man börjat byta ut de gamla Jura-flaskorna och till viss del förnya etiketterna.

Man arbetar med många olika viner, någonstans omkring 30 stycken. Caviste har valt ut tre av dessa till CAV0027. Alla tre i en stil som kallas ouillé-stil, vilket innebär att man fyller upp faten för att förhindra oxidation, snarare än oxidativ som kan sägas vara det traditionella i Jura.

Domaine Labet Fleurs 2012 (648x800)

2 fl 2012 Côtes du Jura Cuvée Fleurs à 135 kr
100% chardonnay, 15 månader på fat (3-10 år gamla)
Chardonnay Cuvée Fleurs från en blandning av druvor från fem skiften med vinstockar i olika åldrar.
Friskt, lite blommig med en hint gamla träfat. Här finns gula blommor, lätt aromatisk, lite exotisk frukt (någon på provningen nämnde physalis – vilket var spot-on) men också en mineralistik lite grapefruktig avslutning med en dos kryddor. Vinet är ungt, men också nyligen buteljerat, vänta ett par månader och syran kommer sitta perfekt. Perfekt sommarvin!
Domaine Fleur de Chardonnay 2011 (793x800)
2 fl 2011 Côtes du Jura Fleur de Chardonnay à 165 kr
100% chardonnay, 12 månader på fat (3-10 år gamla) 
Lätt ekfatston, som inledningsvis upplevs som en aning stor, rödgula äpplen, smörig lite krämig med en fin blommighet. Avslutet är komplext med en blandning av aromatiska örter och ekfatskryddor. En snygg syra gör att vinet trots ganska mycket kropp och krämigheten känns friskt och rustikt elegant. Riktigt trevligt – drick nu eller under sommaren till smörstekt fisk, kyckling, honungsglaserat fläsk. Mångsidigt, gott, annorlunda!
2010 Domaine Labet Les Varrons (800x576)
2 fl 2010 Côtes du Jura Les Varrons à 195 kr
100% chardonnay, 22 månader på fat (3-10 år gamla)

Les Varrons planterade med 65+ år gamla vinstockar som anses som några av de bästa inom vingården. Man gör två versioner av detta vin, jag är dock osäker om bägge faktiskt finns på marknaden, dels Juliens egen version, där man plockar druvorna mycket sent och inte använder något svavel – det vinet får lite högre alkoholhalt samt denna domaine version:

Lådans toppvin smakar purungt men har massor med potential – lagra i minst två år gärna uppemot 5. Det här vinet är ganska fylligt och runt, har massor av allt – kanske främst en fantastisk syra med inslag av citrustoner. Här finns mineral, våt sten och en precis lagom mängd ekfat och en fin äppelsmak som går från rödgula äppelskal till höstäpplen. Men det finns också ett inslag av hårda päron, nötter och en fin dos aromatiska toner samt ekfatskryddor och återigen kommer den den där gulblommiga tonen. Komplex, elegant, ung – underbar!

Läs mer om Domaine Labet på Wink Lorch’s blogg Jura Wine, Food and Travel och är du intresserad kolla också in hennes bok om Jura som kommer ut i april, den går dock att förbeställa och jag kommer recensera den så fort den dyker upp i min brevlåda.

Magnus Reuterdahl