Idag blir det anka för hela slanten, trodde jag. När jag plockade fram den tyckte jag att den såg lite liten ut och vid en närmare granskning av förpackningen visar att det rör sig om en gårds svartkyckling. Jag fick den på min födelsedag, idag är det dags att kalasa på den.

Duc de Mayenne (627x800)

Tanken var att göra anka på tre sätt; tänk Knatte, Fnatte & Tjatte fast från en anka – nu fick det bli lite omtänk! Vi börjar med en consommé, följer upp med ungsstekta lår med en potatis- och palsternackskräm samt en kycklingbröstsallad.

buljong (674x800)

de Buyer (515x800)Consommén är på gång – en lite man tager vad man haver sak – ett par morötter, en palsternacka, lite rotselleri och blekselleri, en gul lök, en halv pepparfrukt, en vitlöksklyfta, lite tomatpuré, några vit- och svartpepparkorn och två lagerblad. Vi stekte snabbt upp det som var kvar av kycklingen (ben & allt) efter att filéerna, vingarna och låren tagits bort. I med rotfrukter, lök och cirka 1 ½ liter vatten och sedan ska det sjuda i ca 1½-2 timmar (under lock), och därefter silades den och fick koka ned ungefär (30%) och till sist klareras med äggvita.

Idag är också dagen jag får tillfälle att inviga en annan födelsedags present, en ny stekpanna: de Buyer 32 cm 🙂

Perle di Piera Silver Pearl Pinot Grigio brut (600x800)

Jag återkommer och uppdaterar inlägget efter hand med bilder och några kommentarer om övriga rätter. Men givetvis behöver man också något att dricka under tiden man lagar mat. Idag blev det en flaska riktigt trevlig enkel spumante brut: Perle di Piera, Silver Pearl, Pinot Grigio brut från Piera Martellozzo. Ett rakt på sak bubbel med fin syra, rak ryggrad och mineralitet. Torrt & gott helt enkelt.

svartkyckling (748x800)

Kycklingfiléerna har förstekts och vi kommer göra en kall apelsinsallad med lite röd peppar. Vi har också brynt låren och vingarna, dessa kommer honungsglaceras och kryddas upp med timjan och kastas in i ugnen och serveras med potatis- och palsternackskräm samt lite stuvade kantareller – trots bakslaget tidigare (ankdrömmen) börjar det ta sig 🙂

ost (800x589)

Som eftersläckning kommer det bli lite fler födelsedagspresenter. Jag fick ett presentkort hos Androuet. VI köpte ett par ostar. Banon, insvept i kastanjelöv och inbunden med bastband, en getost från bergen i Lure, Haute-Provence samt en stilton farmhouse.

Cerise Noire au Thym (600x800)

Till detta blir det tillbehör i form av Cerise Noire au Thym (från Gattimondo) och fikon med mandlar.

fikon (554x800)

I sista sekunden valde jag att ändra förrätten, efter att smakat lite på kråset som ingått i buljongen insåg jag att detta är för gott för att kassera. Jag plockade därför av allt kött som fanns kvar kring bröstkorgen med mera, stekte upp detta snabbt i smör och tillsatte lite färsk timjan. Lade detta i botten på ett fat hällde över consommén och gjorde en soppa istället. Det blev utmärkt, en rik klar soppa med kycklingbitar 🙂

Chateau des Jacques Moulin-á-vent 2010 och kycklingsoppa (800x600)

Vi behövde ju också lite bourgogne till det hela, det fick dock bli en beaujolais; Chateau des Jacques Moulin-á-vent 2010, ett utmärkt om ett ganska ungt vin från Louis Jadot. Till just den här rätten tror jag dock att jag skulle kört en vit bourgogne istället, den vägde helt enkelt lite för lätt mor den rika buljongen.

Chateau des Jacques Moulin-á-vent 2010 (728x800)

Vinet har intensiva aromer av mogen röd frukter, blommor och örter. Det har en snygg lite köttig kvalitet, ett fint djup och bra syra, här finns en snygg lite jordig ton, en hint av persika och en hel del röd frukt och lite nypande tanniner.  Vinet är ungt men svarar bra, det är välbalanserat och ett snyggt torrt lite örtigt avslut. Det är sällan man hittar bra bourgogne i denna prisklass – mitt tips är köp och lagra några år (eller var hedonistisk och drick nu för det funkar också riktigt bra)!

kycklingsallad (604x800)

Mellanrätten blev riktigt bra, kycklingbröstsallad med apelsin och balsamicvinäger. Gjorden en enkel vinägrett på nypressad apelsinjuice, olivolja, lite vinäger, salt och svartpeppar. Hackade ned en halv pepparfrukt, en näve färsk koriander, en vårlök, skar ned en rödlök och fileade en apelsin och skar ned den – lät det hela dra en liten stund. Sedan ned med lite ruccolasallad och ett par endiver – rör runt och lägg upp. Skar upp kycklingbröstet i tunna skivor (det var kryddat med lite vitpeppar, salt och timjan) och hällde över lite bra  balsamico och en näve riven parmesan – kan det bli annat än bra? Samma vin som ovan!

Gocce Balsamic vinegar of Modena (503x800)

Huvudrätten på plats, honungsglaserade lår och vingar, kryddade med lite timjan, stekta i ugn med potatis- och palsternackskräm/mos, stuvade kantareller med lite parmesan och rivna morötter. Blev mycket gott!

kyckling (711x800)

Till detta öppnade vi upp ytterligare flaska från Louis Jadot; Pommard Premier Cru 1997. Det är inte varje dag man kan hitta lite lagrad bourgogne på bolis, och detta till hyfsat pris, så passa på!

Pommard Premier Cru 1997 (600x800)

Pommard Premier Cru 1997 2 (800x596)I detta vin kommer lite mer mogna toner, lite mer jord men också lite mer skitighet – på ett positivt sätt – med en fruktkoncentrerad djup floral ton med inslag av torkade blommor, viol, rosor, mogna körsbär, röda skogsbär och stenfrukter som drar år det mogna förpackade i ett sammetslent fodral. Här finns också inslag av lakrits och tobak som leder ned i ett långt avslut. Frukten är kanske en liten aning kokt, men inte så det stör, och känns en aning äldre än det är och det har en liten skitighet – dock inget som stör. Jag säger njut nu, eller spara ett par år men inte så mycket mer, men tvinga bolaget att ta mer sådant här!

Bör luftas i cirka 30 minuter.

Osten är inte äten, än, men kommer så bli – redan provad = utmärkt! Men jag är nog nöjd med inlägget som det är – jag är mätt, det är sent – mmm…

Chateau des Jacques Moulin-á-vent 2010 och Louis Jadot; Pommard Premier Cru 1997 är ett varuprov från VinUnic

Magnus Reuterdahl