Häromdagen skrev jag på Hwar fjortonde dag, Dinvinguide.se, om ett orange vin från den kroatiska vinproducenten Roxanich – idag är det dags för ett rött. Roxanich är en vingård som omfattar cirka 26 hektar, i västra Istrien nära Višnjan.

Merlot 2007 Roxanich (800x734)Vinerna är vad man kalla naturviner, med inslag av biodynamiska tankegångar, som man skriver på sin hemsida alltid under fullmånen. Man använder i princip inga tillsatser, med undantag för lite sulfur, man använder bara den naturligt förekommande jästen, man filtrerar inte vinerna, klarerar dom inte och man använder inga pesticider eller herbicider i vingården. Totalt gör man omkring 70000 flaskor om året.

Roxanich är en spännande producent och en riktigt duktig vinmakare, om du tidigare varit tveksam till naturviner så prova detta, för det här är bra viner och bra viner utan en massa tillsatser. Det är också en utmärkt producent att prova om du tidigare känt dig osäker på kvaliteten på viner från Balkan – här känner man vilka kvaliteter det finns att finna.

I nya numret av Världens viner (nr 1, 2014) är det en Kroatien-special, har inte hunnit läsa den än men ser fram emot numret med spänning.

Roxanich Merlot 2007 (800x788)

Till kvällens prov: Roxanich Merlot 2007 

Fin syra, mogen profil men fräsch fruktig ton där tanninerna ger ett snyggt motstånd. Karaktären är örtig, köttig och minner lite om en lagrad chateauneuf-du-pape. Det finns också en fin fruktig ton som kommer med en mörk smygande sötma så där lite underifrån. Avslutet är så där höstligt jordigt med inslag av läder, tobak och skog. Smakerna spelar mellan elegans och kraft, mellan moget och friskt vilket skapar en komplexitet och spänning i vinet. Smakmässigt kan man beskriva det som någonstans mellan högra stranden i Bordeaux och Rhône. Längden i vinet visar att det går bra att lagra i ytterligare några år men det är riktigt spännande där det befinner sig nu.

Sammantaget är det här ett spännande vin som kanske känns en aning mer höst än vår men ännu har vi ju lite av vintern, kylan, fukten och mörkret kvar – passa på att njut av viner som lyfter säsongen!

Vinet finns tillgängligt via beställningssortimentet på Systembolaget och är ett varuprov från Armano’s.

Magnus Reuterdahl

Annonser