Idag var det vinprovningar med José Maria de Fonseca, Portugal. Företaget är kanske mest känt i Sverige för klassikern Periquita som funnits på bolaget sedan 1971.

Antònio Soares Franco Sr.
Antònio Soares Franco Sr.

Mest spännande var kanske den vertikal av Apoteca Moscatel de Setúbal, där vi provade 1980, 1970, 1960, 1950 och Alambre 10 años vi fick prova. Den sistanämda lanseras på bolaget i mars. Jag kommer återkomma till dessa i ett senare inlägg.

Ripanco (423x513)En överraskning för mig var dock Ripanço Private Selection 2012. Vinet finns i beställningssortimentet för blott 69 kronor. Det här är ett utmärkt, vin till kött, ett allroundvin för vardagssommarkvällen. Vinet är en gjort på en blandning av syrah, alicante bouschet och aragonez i regionen Alentejo.

Vinet är fruktigt med en fin ton av mogna körsbär, svarta vinbär och viol. Balanserat med mjuk örtighet, peppar och en bra syra en fin dos tanniner.

Namnet ripanço kommer från en del av tekniken man använder sig av när man tillverkar vinet. Det är namnet på ett bord som liknar ett tvättbräde på vilket man avstjälkar druvorna. Detta är en gammal teknik som man plockat upp igen. Om det gör vinerna bättre vet jag inte men detta är bra. Bara att beställa hem!

Andra som var med provningen och skrivit om vinet är Erica Landin.

Magnus Reuterdahl

Annonser