Visst är det kul att ramla över något fantastiskt! Igår öppnade vi en födelsedagspresent, ett vin jag inte druckit förut och redan vid första sippen vet jag vill ha mer!

Mumm (403x800)Mumm de Cramant Blanc de Blancs champagne, dvs en champagne gjord på 100 % chardonnay. I detta fall är alla druvor från en vingård och ett skördeår. Vingården har varit i Mumms ägo sedan 1882 och är ett av de finaste grand cru lägena i Cote des Blancs, vid byn Cramant. Samma år började man göra en demi-mousse (crémant) chamapagne, dvs en champagne som buteljers med mycket lågt tryck. Vinet kallades ursprungligen för Crémant de Cramant och tillverkades endast till ägarna och vissa inom företaget. Sedan 1960 har det dock funnits till försäljning.

Etiketten föreställer ett visitkort, där man vikt ena hörnet, vilket visar att man gett bort kortet personligen.

G. H. Mumm är en av de största champagnehusen och har sitt säte i Reims. Bröderna Jacobus, Gottlieb och Phillip Mumm starade verksamheten 1827 tillsammans med G. Heuser. Sedan tidigare gjorde man vin i Rhendalen i Tyskland. Ursprungligen var namnet P. A. Mumm Giesler et C°. Idag ägs företaget av Pernod Ricard som 2008 köpte Vin & Sprit AB (AB Vin- & Spritcentralen).

Champagne Blanc de Blancs Mumm de Cramant (800x604)

Champagne Blanc de Blancs Mumm de Cramant

Det här är riktigt bra! Champagnen har en koncentrerad smak, en fantastisk syra, nästan tyngdlösa bubblor som ger en krämig mjuk mousse och en lång fantastisk eftersmak. Här finns gula och gröna äpplen, en hint av citron, vita blommor, en lätt honungssötma, bröd, valnötter och mandelskorpor – här finns elegans, komplexitet och fräschör. Detta är en champagne som passar såväl för att sitta och njuta av länge tillsammans med vänner eller till lite mat – gåslever, anka, skaldjurspaté… jag babblar men som jag skrev i början: jag vill ha mer! 

Stort tack till Andreas Kjörling för flaskan.

Magnus Reuterdahl

Annonser