Nästa vecka bär det av till Trieste för att fira #winelover nätverkets två-års dag. Precis som förra året sker det Sankt Valentins dag, vinets skyddshelgon. Vem denna Valentin var är dock osäkert, det finns många kandidater, om han ens existerat. Helgonet ska enligt legenderna ha lidit martyrdöden på 200- eller 300-talet, de äldsta källorna om honom är dock från slutet av 400-talet. Till detta kommer att det finns flera olika berättelser om helgon som ska ha hetat Valentin, t ex från Terni (där vi firade förra året), från Rom, från Nordafrika med flera och firandet av Sankt Valentin är en ganska sen företeelse.

Trieste är huvudort i provinsen Trieste i regionen Friuli-Venezia Giulia i nordöstra Italien invid Slovenska gränsen. Det ska bli både kul och intressant att resa hit, en region som jag inte besökt tidigare och en region med spännande vin. Friuli-Venezia Giulia, förkortas ofta till Friuli, består av appellationerna; Carso (DOC), Colli Orientali del Friuli (DOC), Collio Goriziano (DOC), Friuli Annia (DOC), Friuli Aquileia (DOC), Friuli-Grave (DOC), Friuli Latisana (DOC), Isonzo och Lison-Pramaggiore (DOC) samt Colli Orientali del Friuli Picolit (DOCG), the Colli Orientali del Friuli Picolit-Cialla (DOCG) Ramandolo (DOCG) och Rosazzo (DOCG). Jag har nog missat någon här, hittar lite olika information på olika sidor om antalet appellationer (säg gärna till så kompletterar jag). Till detta kommer det närliggande Slovenien som också är ett spännande vinland.

Friuli-Venezia Giulia är kanske mest kända för sina vita viner men man gör också en hel del rött samt söta viner. Det finns ungefär 20000 hektar av vingårdar, varav 60 % är planterade med druvor för vita viner, i DOC- och DOCG-områdena är mer än 75 % planterade med druvor för vitt vin. Det finns mer än 1500 vinproducenter och vingårdarna är oftast förhållandevis små, ca 80 % är 10 hektar eller mindre (Mer info finns här).

Givetvis kommer vi prova en hel del vin, vi kommer också träffa såväl nya som gamla vänner. Vid sådana här tillfällen kommer ofta frågor om vilka viner som finns tillgängliga och hur mycket de kostar i Sverige, därför är det bra att skapa sig en liten överblick av hur många viner man kan få tag i i Sverige och i vilka prissegment de ligger. I detta fall gör jag det enkelt för mig och kollar endast Systembolaget, via näthandlare och hos restauranger finns det ytterligare viner.

Röda viner på Systembolaget: Det finns tio viner, ett vin i det ordinarie sortimentet och nio i beställningssortimentet, priserna variera mellan 101 till 225 kronor/flaska.

Vita viner på Systembolaget: Det finns 21 produkter, alla i beställningssortimentet, sex anges som tillfälligt slut. Priserna variera mellan 87 till 599 kronor/flaska.

Mousserande viner på Systembolaget: Det finns ett mousserande vin, detta finns i ordnare sortimentet och kostar 176 kronor/flaska.

Under eventet kommer vi också presentera #winelover hemsidan!

Magnus Reuterdahl

Annonser