Det är inte varje dag man provar två nya saker, kanske inte direkt nya – men nya för mig. Först var det en rumänsk druva (läs mer här) och nu är det en mousserande ”barolo”. Den senare är ett varuprov från Mr. Rosé: Gianluca Viberti 460 Casina Bric Prêt-à-Porter.

Gianluca Viberti 460 Casina Bric Prêt-à-Porter kork (762x800)

Gianluca Vibertis familj har gjort baroloviner i byn Vergne sedan 1923. Den 10 hektar stora vingården 460 Casina Bric startades 2010, där 460 representerar antalet meter över havsytan som vingården är belägen. I samband med detta började man experimentera med en mousserande ”barolo”, gjord på 100 % nebbiolo. Den är gjord utan skalmaceration och utan rödvinstoppning och färgen på vinet är en skir rosa.

Gianluca Viberti 460 Casina Bric Prêt-à-Porter (670x800)

Det här kul och seriöst på samma gång. Det är välgjort, personligt och elegant. Det är gott! Doften är som färgen subtil, det finns en lätt bärighet med drag åt smultron och färska örter. Smaken har också smultrontoner, en lätt körsbärston, inslag av apelsinzest och en örtig avslutning. Det har en komplexitet som gör det intressant, en elegans som gör det vackert och en stramhet som gör det seriöst. Det här känns modernt och det är ett mousserande vin på sina egna villkor, till skillnad från kopior av viner från ett känt område – jag vill ha mer!

Sammantaget, vill du ha något kul, gott och intressant som bubblar i glaset är detta ett bra val! Till detta en riktigt snygg etikett.

Ska tilläggas att detta inte är en Barolo, dvs det är inte ett Barolo DOCG vin, dessa är stilla röda viner, det kommer dock från en vingård som producerar Barolo DOCG och är gjort på nebbiolo-druvan.

Magnus Reuterdahl

Annonser