Idag korkade jag ur en födelsedagspresent – ett vin från Rumänien, Jidvei Feteasca Regala 2012 Demisec från vinproducenten Jidvei – S.C. Jidvei S.R.L.

Bild

Vinet har en guläpplig ton med en frisk syra, det finns en liten fatkaraktär, en snygg kryddighet och en bra längd. Efter att ha läst om druvan trodde jag på en lite fruktigare ton men detta är snarast slankt och elegant men med lite rustik kryddighet. Intressant och riktigt bra.

Det är sånt här som gör att man inser att det finns mycket spännande att hitta vid sidan av de mer välkända vinländerna. Spännande viner, druvor och vinregioner som ger nya intryck –  så var inte rädd för att prova udda viner när du är utomlands, i vinbaren eller på mässor. Passa på!

Just detta vin finns inte tillgängligt i Sverige men vill du pröva rumänskt vin rekommenderas importören Levi Import AB som har flera spännande viner i Systembolagets beställningssortiment, men också vinbaren Corvina Enoteca i Gamla stan, Stockholm, som till och från har rumänskt vin att erbjuda.

Hela artikeln kan du läsa på Hwar fjortonde dag – Dinvinguide.se där finns också mer information om Rumänien som vinland och dess druvor.

Magnus Reuterdahl

Annonser