Nyss hemkommen från en trevlig kväll i Linköpings Saluhall Matkällaren, tillsammans med Bright East fanns 100 mat- och dryckesintresserade på plats. I saluhallen fanns en antal intressanta lokal mat- och dryckesproducenter på plats och en det fanns en hel del kul att prova.

Saluhallen Linköping (800x638)

Jag inledde med lokal öl från Ödeshög, eller egentligen Hästholmen. Millingstorps gårdsbryggeri gör tre runöl; export, pilsner och mörk lager samt en öl man kallar Göta kanal brygd. Alla fyra är bra, personligen är jag mest svag för pilsnern.

Mellingstorp gårdsbryggeri Runöl Pilsner (800x526)

Extra kul var att stöta på en ny svensk vingård, från Östergötland: Särtshöga Vingård. Vingården ligger i Väderstad, vid Omberg. Man har planterat lite drygt 1000 vinstockar, alla av druvan solaris och man planerar att göra ett mousserande vin. Man får dock huga sig om man vill smaka, först 2015 beräknar man få sin första skörd. Det man istället visade upp var en mycket bra, ofiltrerad, äppelmust. Snygg syra, en komplex mångfacetterad äppelsmak, elegant och riktigt bra! Den här gillade jag 🙂 Vill man besöka dem och titta på hur de arbetar kan man boka in sig på deras bed & breakfast – det tänker jag göra framåt våren.

Särtshöga Vingård Äppelmust (800x531)

Bland annat gott som associerar till dryck var whiskyglass från Stafsäters gårdsglass. Inte dum alls och man har också mycket annan god glass och sorbet.

Stafsäter gårdsglass Whiskey (800x530)

Jag provade också ett antal bra ostar från Löts Gårdsmejeri. Vill slå ett extra slag för Östgöta ädel – mycket bra! Man lockade också med en ost som jag tänker mig att prova inom kort, Sankta Birgitta blå, en hårdost gjord på ett sätt som liknar Västerbottenost men som också är en blåmögelost – låter hur spännande som helst.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Till detta kommer en mängd riktigt bra korvar med mera, bland annat en bra salsicca, som finns att köpa i saluhallen, som ingick i kvällens middag tillsammans med en utmärkt surkål.

Matkällaren Linköping (800x501)

Under kvällen fanns också två riktigt underhållande och duktiga matmänniskor på plats, de presenterade sina tankar om mat, kommunikation och sina nyutgivna böcker: Johan Hedberg (matgeek.se) och Edward Blom. Den förstnämnda har skrivit en bok om smör och den senare en kokbok med utgångspunkt i sina egna matäventyr. Två mycket bra och trevliga framträdanden.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Saluhallen visade upp sig från sin bästa sida, har du inte varit där förr är de värda ett besök antingen för råvaror eller i deras restaurang. Väl värt ett besök! Bright East gjorde ett bra arrangemang – stort tack!

Bright East Magnus Reuterdahl (800x510)

Magnus Reuterdahl

Annonser