Det är alltid kul att stöta på nya butiker och nya viner, för ett tag sedan fick jag tre provrör med vin från nätvinhandlaren Handla på Vingården, en gårdsbutik på nätet. Här kan du handla vinflaskor styckevis precis som i den statliga butiken. Allt kommer Frankrike och man levererar på fem arbetsdagar.

Handla på Vingården (629x800)

I sortimentet finns idag 13 vingårdar – fyra från Languedoc-Roussillion, fyra från Champange, två från Bordeaux, en från Côtes du Rhône, en från Provence och en från Vallée du Rhone. Det finns flera intressanta viner och några ganska kända viner i sortimentet, jag skulle dock gärna se några vingårdar som spretar lite mer, gärna från lite mer udda områden, men en god start. Bakom företaget står Johan Solive från Montpellier, Frankrike. Kopplingen till Sverige ligger i att han jobbat som bagare bageriet Boulangerie du Triangel i Malmö.

Jag fick ett varuprov i form av tre 60 ml provrör – dessa går också att köpa, gillar man sedan vinet och beställer en flaska får man pengarna från provet tillbaka. En intressant och kul idé och det är detta som behövs i nätvinhandeln, lite nya idéer för att synas och för att få folk att ta steget och prova. Om jag förstått det rätt är tanken att byta provlåda lite då och då så att man för en billig peng kan prova lite nya viner då och då.

Handla på vingården provningslåda (800x691)

I provlådan är tre viner från Bordeaux från producenten Chateau du Cérons, AOC Graves och Cérons. Vingården drivs av Caroline och Xavier Perromat. Graves ligger på den västra stranden sydöst om staden Bordeaux. AOC Graves kan användas för såväl rött som vitt vin, de flesta vinerna är relativt enkla men det finns en del fynd. AOC Cérons är en appellation för söta vita viner.

Chateau du Cérons Graves Blanc 2012, AOC Graves, gjort på 45% sauvigon blanc, 45% sémillon och 10% sauvignon gris.

Ett enkelt, fräscht, friskt, lätt aromatiskt vin med fin syra med en mjuk fin avslutning. Ett riktigt bra vardagsbordeaux som borde fungera utmärkt med skaldjur och fisk men också som sällskapsvin.

Chateau du Cérons Graves Rouge 2010, AOC Graves, gjort på 55% cabernet sauvigon och 45% merlot.

Lätt, friskt, örtigt med fin röd frukt och en lätt strävhet samt bra tanniner. Detta är ett riktigt bra vardagsvin som har en klassisk bordeauxton. I eftersmaken kommer lite gräsiga gröna toner och lätt bitterhet. Välgjort, snyggt och med viss elegans.

Chateau du Cérons Graves Blanc 2007, AOC Cérons, 80% sémillon, 18% sauvignon blanc, 2% muscadelle

Inbjudande doft med typiska botytistoner, sötma, blommor, saffran, nötter med mera. Det här är ett sött vin med en lite varm vitblommig ton med inslag av honung, mandel och saffran. Komplext, bra längd och viss elegans. Ett trevligt dessertvin men samtidigt inte så sött att det inte går att njuta av som en avec. Trevligt. 

Som de flesta seriösa näthandlare betalar Handla Vin På Vingården svensk alkoholskatt och svensk moms, detta är inbakat i priset, fraktkostnaden ligger omkring 120 kronor/låda och man leverera över hela Sverige. Du kan betala med Kreditkort eller Paypal.

Det är alltid kul att stöta på nya butiker och nya viner, för ett tag sedan fick jag tre provrör med vin från nätvinhandlaren Handla på Vingården.

Magnus Reuterdahl

Annonser