Vad är ett Bosmanvin?

Att vin via ett utslag i EU-domstolen fick rätt att inom EU röra sig fritt mellan vinälskare, att det blev förbjudet att ha begränsningar för antalet viner man fick ta med sig från andra EU-länder? Nej det var Franzéndomen 1997 och Rosengrendomen 2007 som öppnade upp för det, Bosman rör övergångar i fotboll inom EU.

I detta fall avses dock inga domar, varken rörande fotboll eller vin, utan Bosman Family Wines, Wellington, Sydafrika. Vineriet Bosman Family Wines startade 2007 av familjen Bosman, familjen har dock odlat vin under nästan 300 år i åtta generationer, med ett avbrott från slutet av 1950-talet fram till 2007. Under denna period satsade man istället på plantskolan Lelienfonten.

För en tid sedan fick jag ett varuprov från Mondo Wine Sweden AB, via Pretto PR, Bosman Adama 2012.

Fairtrade (800x182)

Bosman Adama 2012 är ett Fairtrade-certifierat vin. Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Vinet är också certifierat i Sydafrika av the Wine and Spirit board (SWSA) under etiketten Integrity & Sustainability . Jag tycker att det är positivt att det kommer mer produkter av detta slag, dock är det vin jag vill ha – så det viktigaste är fortfarande smaken. Är inte vinet tillräckligt bra är det tyvärr ointressant huruvida det är etiskt korrekt producerat eller om det är gjort på ett hållbart sätt.

SWSA (792x800)

Vinet kommer från distriktet Paarl i Sydafrika ganska nära Kapstaden, är gjort på 80% shiraz och 20% mourvèdre, 50 % har legat på franska ekfat och 50 % på amerikanska ekfat. Vinmakare är Corlea Fourie.

Bosman Adama 2012 (800x596)

Bosman Adama 2012

Som jag skrev innan, vinet är det intressanta och det har en nyanserad doft med tydlig fatkaraktär. Här finns en fruktig lite syrlig doft med inslag av såväl mörka bär, främst björnbär och körsbär, lite rökig men frisk.

Vinet har en fin fruktig smak med tydliga inslag av körsbär och mörka bär, lite sötfruktig men inte syltigt, trevlig syra som minner om röda vinbär och röda äpplen. Det finns lätta inslag av läder och vått ylle, torkade örter och ekfat med en lite lätt rökig kant. Trots att den inledningsvis känns ganska smakrik, är den lite tunn i mellanregistret. I avslutet kommer en lite grön ton, som får mig att fundera på om man avstjälkat druvorna eller inte, samt en liten kakaobitterhet.

På det stora hela är detta ett trevligt vin, det är ingen fruktbomb och har ingen omedelbara nya världen-ton, det är välgjort men lite för snällt och en liten aning för sött för min smak. Jag skulle vilja ha lite mer personlighet och komplexitet eller kraft i vinet. Efterhand kommer det smygande lite mer komplexa toner men för mig är detta ett bra vardagsvin som bör fungera bra till ljust kött, pasta, pizza eller liknande och ett bra alternativ om man vill ha ett etiskt korrekt vin i denna prisklass.

Magnus Reuterdahl