Julen är slut, åtminstone är helgerna över och det är snart dags för de flesta av oss att återgå till vardagen. Många av oss, mig själv undertecknad har varit på besök hos gamla släktingar, och då kan man hitta lite av varje.

Som den arkeolog jag är tycker jag det är kul att gräva, så även i barskåp. Längst inne finns oftast det där som glömts bort, ibland kan man göra fynd. Ett fynd behöver dock inte vara liktydigt med något fantastiskt gott, det kan vara något som man inte känner igen, något som väcker ens nyfikenhet.

Längst in i ett barskåp hittade jag en flaska som jag utgick från var en turistsouvenir från 1970- eller 80-talet, det visade sig vara en gåva från någon på 1990-talet. Där hade den stått sedan dess och står där än, oöppnad! (I sinom tid ska den dock öppnas och provas)

Resoli destillers Ortega SL etikett (800x531)

Flaskan är gjord i keramik, i form av ett hus och är märkt Resoli distillers Ortega S.L. 18 %. Efter lite googlande har jag hittat lite information om det hela. Formen på flaskan kallas Casas Colgadas och föreställer ett av de hängande husen i Cuenca, Castile–La Mancha, Spanien, byggt på 1400-talet och ett av de få som fortfarande finns kvar.

Till det viktiga, innehållet. Etiketten säger inte mycket förutom att det är ett destillat, och att det håller 18 % alkohol, dvs någon form av likör. Mycket riktigt är det en likör som oftast konsumeras kring religiösa högtider, bland annat kring jul och påsk.

Resoli distillers Ortega (461x800)

Drycken är en rik kaffelikör, men kan vara smaksatt på flera sätt, ofta dricker man den rent och ibland med lite is. Bland ingredienserna finns kaffe eller kaffelikör, anis, kanelstänger, citrusfrukter, socker, och kryddnejlika. Traditionellt hade dock varje familj sitt eget recept, så innehållet varierar. Man kan också dricka till något sött som en efterrätt såsom alajú som också kommer från Cuenca.

Alajú är en kaka som görs på brödsmulor, honung, mandel och rivet skal av en citron eller apelsin. Ytterligare något jag inte ätit.

Länge såldes Resoli i flaskor som likt denna föreställer hängande hus från staden Cuenca eller så kallade nazarenos, dvs religiösa män som går i ett processionståg klädda i vit dräkt med en lång spetsig huva . Nuförtiden är det dock vanligare att köpa Resoli i plastflaskor i de spanska stormarknader och butiker. Vet inte vilket som är värst, turistkeramik eller pet-flaska men det ska bli intressant att prova drycken vid lämpligt tillfälle 🙂

Jag återkommer vid tillfälle om smaken, likören ska ju smakas och man borde ju då också baka alajú, får leta upp ett bra recept.

God fortsättning

Magnus Reuterdahl

Annonser