Vad gör man när facket för kalvlägg ekar tomt, när ingen kalvfärs finns att finna, när ankor kvackar istället för ligga på plats i kylen?

Man kan undra i vilken avkrok man hamnat eller så man kan kavla upp ärmarna och finna på råd. Röda dagar i mängd har uppenbarligen sitt pris, i det att butikernas diskar inte till fullo blivit fyllda, så smaklöksknölarna får gnuggas.

Vår plan var att bjuda upp till kulinarisk fest medelst Osso Buco och gnocchi med det fick bli medelhavsinspirerad kycklinggryta med gnocchi istället och till detta lite vin. På tal om vin, kvällens Stjärnorna på slottet avslutades för övrigt med ett vackert citat signerat Leif Andrée: En dag utan vin är en förspilld dag – kan inte annat än att hålla med, skål!

Vad vi fick ihop, blev till slut riktigt bra, så ett receptet får förevigas här. Givetvis inget nyskapande men gott och gjort på en höft!

Vi började med att göra en tomatbas (jag kan upplysa om att kött inte var det enda som ekade tomt i butikshyllorna, även smakliga tomater saknades så det fick bli tomat på burk).

Tomatbas

  • 2 burkar hela tomater (vanligtvis gör jag denna på 6-8 plommontomater)
  • 2 morötter, finhackade
  • 2 stjälkar blekselleri, finhackade
  • 1 gul lök
  • ca 1 dl olivolja
  • ca 2-3 dl hönsbuljong (alternativt grönsaksbuljong).

Häll olivoljan och tomaterna i en kastrull, låt koka på låg värme i cirka 20-30 minuter, fyll på med lite buljong efter hand. Under tiden låter man morötter, lök och selleri svettas i en panna – inte så de steker utan lätt bryns och karamelliserats, under omrörning.

Till grytan behövs (till ca 4-5 personer):

  • 1 st kyckling hel, cirka 1,3 kg, styckades.
  • Ca 400 gram rökt sidfläsk, skär i bitar om cirka 1×2 cm
  • 1 morot, skivad
  • 5 schalottenlökar, hackade
  • 3 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 stjälk blekselleri, finhackad
  • 2 dl vitt torrt vin
  • 4 dl hönsbuljong
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 10 svartpepparkorn, hela
  • en ½ kruka salvia (hackad)
  • en ½ kruka basilika (hackad)
  • en ½ kruka timjan (hackad)
  • lite smör

Börja med att bryna sidfläsket tillsammans med lite smör, lyft ur detta och lägg i en större gryta och bryn kycklingen i fettet, lägg över också detta i grytan. Bryn därefter morötter, lök, vitlök och selleri. När löken börjar svettas tillsätt buljongtärningen och vinet, låt koka upp, tillsätt sedan svartpepparkornen och hönsbuljongen – häll allt över kycklingen och sidfläsket, tillsätt tomatbasen och de färska kryddorna och rör om. Låt småkoka under lock i ca 40-50 minuter, tills kycklingen lossnar från benen.

Gnocchi

  • 600 gram mjölig potatis
  • 1 äggula
  • salt
  • 2-3 dl vetemjöl

Medans det hela står och kokar är det dags att göra gnocchi. Böra med att koka upp potatisen. Låt denna ånga av och svalna något – pressa den sedan. Tillsätt saltet, äggulan och knåda ihop till en deg, under knådandet tillsätter man vetemjölet lite pö om pö. Degen är färdig när du har en slät klump som inte längre fastnar på fingrarna.

Häll ut lite vetemjöl på en skärbräda och rulla ut en lång korv cirka 1,5-2 cm tjock och dela denna i cirka 2 cm stora bitar. Tryck till dem lätt med en gaffel. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull. När vattnet kokar sänk temperaturen så att det sjuder, lägg i ca 15-20 åt gången, försiktigt, rör inte om! När alla stigit upp till ytan är de klara, det bör ta cirka 2-3 minuter lägg upp dem i en förvärmd form med lite smör i botten, eller direkt på tallriken, häll över lite riven parmesan och lägg på en rejäl skopa av grytan – mycket gott!

Jag höll på att glömma att jag också gjorde en gremolata-inspirerad örtblandning på resten av örterna (salvia, timjan och basilika), citronzest från en citron, lite pressad citronjuice (knappt 1/4 dels citron), en pressad vitlöksklyfta och lite flingsalt – rör ihop och toppa med detta.

Vinet kom från förra årets Adegga christmas market, dvs Portugal, från utmärkta producenten Quinta Do Popa och vännen Stéphane Ferreira!

Image
Stéphane Ferreira at Adegga Christmas market – photo by Adegga

TRePA vinho tinto 2008. Namnet spinner på en gammal Portugisisk tradition att göra en blend (en blandning) av druvor från olika regioner. Detta är gjort på druvor från Douro och Bairrada, Tinta Roriz (TR) från Douro och på Baga från vingården Panasqueira (PA).

Elegant, friskt, med bra syra, snygg lite mörk frukt och med en fin längd. Ett sådant där utmärkt vardags vin som också passar för festen. Hemligheten är syran som ger balans och fräschör och får gommen att vattnas.

Image

Så brist på hyllorna blev något som skapade brist på plats i magsäcken. Mycket gott!

God fortsättning

Magnus Reuterdahl

Annonser