Vi gör nattamat till nyårsafton, pulled pork eller som Anders Öhman valde att kalla det fläskflams, ett annat namn jag sett nämnas är dragfläsk. Kärt barn har många namn och pulled pork fanns med bland de mest sökta orden på nätet i kategorin mattrender – så man kan knappast säga att man gör något unikt.

Som vanligt har jag låtit mig inspireras av ett gäng matbloggare inför matlagningen, bland annat Lisa Förare WinbladhGittos Mat, Landleys kök och ovannämnde Anders. Vi tänkte göra en avokadosallad till, lite aioli, en röd het sås från ingredienserna i pulled pork koket och lite nachos – kommer bli en utmärkt avslutning på 2013 och inledning på 2014.

Så här gjorde jag – resultatet blev utmärkt!🙂

pulled pork 2 (800x531)

Recept

  • 1,7 kilo fläskkarré
  • 1 burk krossade tomater + 2 tomater, grovt skurna
  • 3 gula lökar, skrurna i ganska tjock skivor
  • 5 vitlöksklyftor, mosade och grovhackade
  • 1,5 torkade chipotle, mortlade
  • 1 pepparfrukt, skivad
  • ca 0,5 msk oregano
  • ca 0,5 msk malen koriander
  • ca 1 msk spiskummin
  • ca 1 msk malen anchochili
  • ca 1 msk parikapulver
  • ca 0,5 dl lagrad Aalborg Juleaquavit (kryddad med kummin)
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk kycklingfond (koncentrerad)

Ned med allt i en ungsfast gryta, rör ihop, lägg ned köttet

Därefter rörde jag ihop (går att blanda ihop med ovan ingredienser om man vill)…

  • 2 msk muscovadosocker
  • ca 2 msk chipotlepasta
  • 1 msk dijonsenap
  • en skvätt solrosolja

…och smetade in ovansidan av köttet med detta

och slutligen lät jag pepparkvarnen (fullmatad med svartpeppar) går ett antal varv och slängde i en nypa salt.

In med det hela i ugnen (ca 150 grader) i minst 4 timmar troligen kommer det bli närmare 5. Det hela är färdigt när köttet faller samman och det är lätt att fördela med ett par gafflar. Plocka upp det och dra isär det. Mixa tomat- och kryddröran, blanda ned cirka 75% med köttet, spara resten del och gör en grym sås att ha till köttet. Smaka av med salt.

Pulled prok 3 (800x531)

Magnus Reuterdahl