Hemkommen efter julen återfår man lite av vardagen, även om man råkar vara ledig. Efter flera dagar med massor med julmat, i och för sig god sådan, är det gott att äta och göra något annat. Vi slängde in en kyckling i ugnen och brassade på en risotto smaksatt med västerbottenost och kantareller.

För att göra risotto behövs lite vin och jag hade ett varuprov som väntade på att provas, så ett par deciliter till risotton och lite att smaka på.

The Wild Olive Chenin Blanc 2013 (800x747)

The Wild Olive (Olea Africana) Chenin Blanc 2013, Paarl, Coastal Region, Sydafrika, gjord på 100 % chenin blanc.

Doften är vitblommig med en lätt parfymerad touch, det finns också toner av gröna äpplen och exotisk frukt.

Vinet är friskt och fräscht men ganska fylligt, här finns gott om frukt, gröna och gula äpplen, aprikos och lite citrusmarmelad toner som balanseras upp av en fin syra som minner om krusbär. Vinet har en relativt lång eftersmak.

På det stora hela är detta en trevlig chenin blanc som i stilen minner lite om Loire men i frukten avslöjas nya världen ursprunget. Ett bra vardagsvin som funkar till lättare rätter, sallader, kyckling, skaldjur eller som sällskapsvin.

Vinet finns via the Wine Company.

Idag har jag också hunnit med att ta hand om en av mina julklappar, ett drygt kilo lingon har blivit sylt🙂

Lingonsylt (800x531)

Magnus Reuterdahl