Så här dan före dopparedagen hade man kunnat önska sig ett vitt täcke att ge lite julstämning. I avsaknad av detta får man skapa det med mat, dofter och smaker istället.

julskinka uppskuren (800x387)

Vi inleder firandet med risgrynsgröt, saftsoppa på torkad frukt, julskinka och lite riesling. I vinkällaren grävde jag fram en flaska Karlsmühle Peter Geiben selektion von Quartzitsschiefer Lorenzhöfer Riesling Auslese 2009.

Karlsmühle Peter Geiben selektion von Quartzitsschiefer Lorenzhöfer Riesling Auslese 2009 (800x724)

Weingut Karlsmühle, Peter Geiben har ca 12,5 hektar vingårdar i Mertesdorf helt nära staden Trier i Rüwerdalen i Mosel med vingårdslägen i Kehrnagel och i Nies’chen samt Lorenzhof. De två förstnämnda lägena är på i branta sluttningar medna de sista utgörs av flera lägre och lite flackare vingårdslägen. Vinerna är i regel spontanjästa med den naturligt förekomande jästen. Peter Geiben är den nuvarande ägaren och vinmakare är Sylvia Wels. För att undvika att slitas i stycken på plats av fruar och hungriga barn den här gången jag sparat odlaren den vanliga straff förhör av jäst ,

Vi provade detta vin för ett drygt år sedan, då hade jag tänkt spara denna flaska lite längre men den får duga idag 🙂

Vinet är friskt och fräscht med ganska ungdomlig profil och en hel del mineralitet samt en riktigt bra lite krispig syra. Det finns en underliggande fruktsötma och inslag av citrusfrukter, i avslutet kommer lite exotiska frukter med inslag av persika. Hade jag fått detta blint hade jag inte gissat på en Auslese, detta har snarast torrhet, friskhet och elegansen hos en torr riesling. Mycket trevligt och lättdrucket.

God jul allesamman

Magnus Reuterdahl

Annonser