I år har det blivit mycket port. Mycket bra port! Här är några av de fantastiska portviner jag haft glädjen att prova under året. De har gett blodad tand så låt det bli mer port nästa år.

Andre Ribeirinho Kopke colheita 1957 photo Roger Kolbu
Foto ©Roger Kolbu 2013

Ett stort tack till alla som varit med och delat dessa flaskor, t ex Andre Ribeirinho (Mr Port) som här står och håller en av de få, möjligen den enda, magnumflaskan med 1957 Kopke Colheita, Roger Kolbu och Luiz Alberto och många många fler.

Porto Quevedo colheita 1974

Kul var också att jag i år äntligen fick prova lite vin från 1974, bägge portviner, bägge colheita, dels denna från Quevedo och en från Kopke i en synnerligen trevlig vertikal.

Kopke 1957 1966 1974 1983

Som ni ser är det många tawnys och colheitas. Tawny är en port som lagrats i minst sju år på små ekfat, har en ljusare färg och tydlig fatton. Vinet säljs med angiven ålder, t ex tio, tjugo, trettio eller fyrtio år och är blandning av viner med en genomsnittlig ålder av det angivna året. Colheita är ett portvin av som till liknar tawny men kommer från en angiven årgång och får mogna på ekfat tills den är färdig att konsumeras.  

Detta bildspel kräver JavaScript.

Magnus Reuterdahl

Annonser