Firar jul med svärföräldrarna som kommer från vårt grannland i öster, Finland. Genom detta tillkommer traditioner och maträtter. Idag är det dags att göra Karelsk gryta eller stek, ett långkok med en ganska mild och mjäll smak. På finska kallas grytan Karjalan paisti men den har också kallats för krutstek. I Finland är detta dock ingen traditionell julmat men här har det blivit det, som ett minne av hemlandet. Det speciella är att man blandar olika köttsorter, och man kan också blanda olika delar, men ett av köttslagen måste vara gris. Man kan med andra ord leka ganska fritt.

karelsk gryta 1 (800x531)

Detta recept bygger på hur min svärmor gör den och bör räcka till minst 10-12 personer.

  • ca 1 kg nötbog (går byta ut del av detta mot lamm och/eller vilt)
  • ca 1 kg fläsk/skinkstek

Skär köttet ca 2×2 cm, krydda med salt och peppar. Bryn köttet snabbt på hög värme i smör, främst för att få bort blodfettet.

morötter (800x530)

Lägg ned köttet i en gryta tillsammans med 2-3 gula lökar, grovhackad, fyll på med vatten så det täcker. Tillsätt 10 hela vitpepparkorn (många använder kryddpepparkorn istället för vitpeppar) och 10 hela svartpepparkorn (man kan också ha ett lagerblad i om man vill). Koka på låg temperatur i gryta eller ugn i 2-3 timmar (beroende på vilket kött man använder), tills det faller samman. Efter en drygt timma tillsätter man fyra stora morötter, i bitar, samt ytterligare en lök hackad lök. Smaka av salta och krydda vid behov.

Servera med kokt, mosad eller pressad potatis.

Läs mer om Karelsk stek på Taffel.se

Om vi dricker vin till? Tror att det kommer bli öl och möjligen en nubbe till.

Bilder kommer senare!

God jul

Magnus Reuterdahl

Annonser