Då sitter man hemma i sin soffa njuter av vetskapen om flera veckors ledighet och funderar på att värma på lite hemmagjord glögg. Först behöver dock julledigheten skålas in!

Duval-Leroy Rosé Prestige Premier Cru 2 (800x514)

Det är alltid kul att prova champagne och turligt nog har jag ett varuprov som bara väntar på att korkas ur: Duval-Leroy Rosé Prestige Premier Cru gjord på 80% pinot noir och 20% chardonnay. Den rosa färgen kommer från skalmacerationen, ca 18-20 timmar. Dosaget ligger på 10 g per liter. Duval-Leroy är baserad i Vertus, Côtes des Blancs, och grundades 1859 vinerna är antingen ekologiska eller biodynamiska och man är en av de sista oberoende och familjeägda champagnehusen.

Duval-Leroy Rosé Prestige Premier Cru (800x603)

Färgen är laxrosa med drag åt orange. I doften finns såväl inslag av röda skogsbär, en mjuk persikoton och en hint av pelargon samt lite solvarm sten.

Vinet är elegant med fin fruktig ton med inslag av vit persika, körsbär, skogshallon samt lite rivet apelsinskal. Det finns också en lite jordigt kryddig ton med inslag av fänkål och ingefära samt valnötter. Trots ganska mycket smak känns inte vinet klumpigt utan snarare ganska elegant och sötman är bra balanserad vilket ger ett fräscht vin. Det hela backas upp av en snygg syra och en lite gräddig mousse med mjuka bubblor och en fin mineralistisk ton i avslutet.

Jag gillar det här! Det är snyggt, elegant och lite busigt kul – en riktigt bra festöppnare och partyhöjare. Mer av ett sällskapsvin än ett vin till huvudrätten.

Sisådär då är julen på G, först lite bubbel sedan lite glögg.

God Jul på er alla – i morgon är det Tomas fylltunnas dag – skål!

Magnus Reuterdahl

Annonser