ibland kommer tomten tidigt. Att jag har en viss fäbless för dryck och dryckeshistoria har inte gått mina kollegor förbi, uppenbarligen. Min chef kom förbi kontoret och levererade ett styck julklapp innan han for iväg på semester. Ett stycke knoppis.

Det vill säga en knoppflaska eller stockholmsflaska. Formen som sådan är världens första generation av standardiserade flaskor. Att de kallas stockholmsflaskor beror på att typen antogs av Stockholms bryggareförening 1884. Flaskorna, med viss skillnad i utseendet, tillverkades fram till och med 1930 då korken ersätts med en kapsyl och knoppen försvann.

Denna flaska är märkt är märkt Årnäs i botten och 1/3 liter på halsen. Årnäs bruk var ett glasbruk grundat 1802 i Årnäs, Västergötland. Bruket är kopplat till bryggeriet AB D. Carnegie & Co i Göteborg, redan på 1830-talet började man göra flaskor åt dem. 1867 tog Carnegie & Co över bruket efter att det försatts i konkurs. Från slutet av 1800-talet och framåt gjorde man främst bruksglas såsom ölbuteljer med mera. Bruket lades ned 1960.

knoppisFlaskan är gjord med hjälp av en tredelad form. Lite under mynningen kan man se en skarv efter en gjutform som går runt om flaskan och från denna två skarvar som går upp till knoppen, denna sattes på sist. Ölflaskorna märktes normalt med glasbruksbeteckning i botten, och från år 1900 också med årtal, samt volym på halsen. På denna flaska finns dock ytterligare information att hämta då den också etiketten sitter kvar:

Norrköpings mineralvatten aktiebolag Extra Mjöd Norrköping.

Extra mjöd
Detta gav en stad och ett bryggeri men också en indirekt datering. Norrköpings mineralvatten aktiebolag startade sin verksamhet 1874 i Ungroths hotel vid Tyska torget. 1887 flyttade man till nya lokaler i före detta brandstationen vid Trädgårdsgatan innan man 1905 flyttade till Repslagargatan 31, 1908 bytte man namn. Denna flaska bör med andra ord nått handeln någon gång mellan 1874 och 1908. Lägger man sedan till det faktum att årtal saknas i botten kan man ytterligare snäva in den dateringen till mellan 1874-1900.

Så med detta i tanke är det dags för after work och en julöl 🙂

Magnus Reuterdahl

Annonser