Tradition betyder överlämnande. Det vi överlämnar är det kulturella och sociala arvet såsom seder och bruk, till exempel jultraditioner. Ofta tänker vi oss att dessa är uråldriga och oföränderliga, men i regel förändras de kontinuerligt och är ganska ofta inte överdrivet gamla. Med andra ord traditioner är oftast i förändring och vi kan också skapa dem själva.

julbockar

Julen som högtid är gammal men mycket har hänt under tidens gång tomten har ersatt julbocken, granen har kommit in i stugan, Kalle Anka har flyttat från SVT1 till TV3 och detsamma gäller julbordet och många av dess rätter.

Jullunch9

Julbordet är en buffé som har sina rötter i 1800-talets smörgåsbord. En av de äldsta beståndsdelarna (i den mån det lever kvar) är dopp i grytan, som dock först inte alls ingick i julbordet, bland de yngre rätterna är köttbullarna som blev vanliga först på 1970-talet medans klassiker som grishuvud och grisfötter för en julbordsförtvinande kamp.

Happy holidays God Jul

tomteHur gammal julsnapsen är kan diskuteras, men såsom julbordet är utformat idag med många feta rätter har den enligt undertecknad sin klara plats på bordet. Snapsen som begrepp kan spåras tillbaka till åtminstone 1700-talet och vill man vara känna sig traditionell kan man låta förse sig efter gamla mått. Vad sägs som en jungfru till jul, dvs 8,2 cl. Måttet användes flitigt fram till 1850-talet då man ändrade standardmåttet till 7,5 cl. Vill man ytterligare binda sig till historien kan välja att dricka två vita och en brun, det vill säga två glas renat (dock i detta fall kryddat) och ett glas eau-de-vie, det vill säga grappa (druvdestillat). Detta motsvarar den ranson en man kunde få på restaurang under motbokstiden, 1917-1955.

Jullunch1

Sedan ett par år arbetar jag i Östergötland och det är alltid kul att titta närmare på lokala traditioner varför jag tittat närmare på boken Troll, bröllop och jul – ett urval östgötska traditioner (2012) utgiven av Östergötlands museum (en utmärkt julklapp!). I denna kan vi också finna på spår hur våra traditioner förändrats, uppdaterats och kommit till. Under 1930-talet importerade vi nymodigheter som adventskalendern, adventsljusstaken och adventstjärnan från Tyskland och lite senare skapar en svensk den elektriska adventsljusstaken som lyser i vart och vartannat fönster.

troll, bröllop och jul

Bland förberedelserna inför julen vill jag lyfta två traditionella datum som gått lite förlorade: den 9 och den 21 december. Den 9 december är dagen då man ska brygga julölet. Förutom julöl bryggdes svagdricka, enbärsdricka och brändes brännvin. På grund av detta är den den 9 december i den gamla bondekalandern, ofta en stav av trä, markerad med just en kanna. Den 21 december som också brukade kallas Tomas Fylletunna provsmakdes ölen, enligt tradition gick man från gård till gård för att prova de olika ölen. Idag har vi ersatt denna med luciavakan, men varför bara ha en festdag i advent?

Nog med detta traditionstragglande – det är dags att prova julsnaps; en dansk och en norsk: Aalborg Jule Akvavit 2013 vs. Linie Aquavit Double Cask.

Aalborg Juleakvavit 2013 (800x557)

Aalborg Jule Akvavit 2013

Frisk, ren, vederkvickande med tydlig kummin ton och hint av julkryddor som pomerans och kanal. Som att andas in en riktigt kall midvintermorgon och känna att nu står julen på lut, utmärkt efter laxen eller sillen (om man nu ska tvinga i sig sådan). Skål!

Linie Aquavit Double Cask (800x725)

Linie Aquavit Double Cask

En norsk aquavit lagrad först på gamla sherryfat och sedan på portvinsfat på madeira.

Doften är lite spritig och fylld med ekfat, torkad frukt med lätt maderiakant samt en hint av fänkål. I smaken är fatlagringen framträdande och ger en fin rondör och mjukhet till snapsen. Det finns tydliga inslag av vanilj och kola men också torkad frukt, en liten tawny-ton, samt anis och en lång eftersmak. Detta kan fungera som vår brun på julbordet, tack vare en hint av portvinsmak och det vackra bärnstensfärg. Jag skulle ta denna som avslutning till lite lagrad ost eller som en avec.

Tja då saknas blott en vit snaps till! Skål & God jul!

Bägge dessa snapsar har kommit som varuprover.

Magnus Reuterdahl

Annonser