Idag är det den första advent, vad passar väl bättre då än att prova glögg?

Den här glöggen snubblade jag över utav en slump. På en fest i våras stötte jag ihop med Patrik Geijer, vi upptäckte att vi hade ett gemensamt intresse i dryck. Det kom fram att han står bakom en amerikansk glögglikör, baserad på ett svenskt recept: Geijer glögglikör 1889. En glögg som kan kallas för en premiumglögg.

Geijer Glögglikör 2 (540x800)

Receptet kommer från Patriks gammelfarmor varför glöggen fått årtalet 1889 på etiketten, året då gammelfarmor föddes.

Varför heter den glögglikör – den mesta glöggen som säljs i Sverige är baserad på druvjuice eller druvor som sedan spetsats med sprit och blir därför likställd med vin. Geijer baserar sin på ett destillat och då blir det likör. Detta kan göra det krångligt att hitta den i de butiker den finns (den finns primärt på beställningssortimentet) eftersom den hamnar bland andra likörer och inte i glöggsektionen. Det gör också att den blir dyrare på grund av att alkoholskatten blir högre trots att alkoholhalten inte nödvändigtvis skiljer sig mot andra glögger.

Tillverkningsprocessen utgår från kryddorna kardemumma, kanel, kryddnejlika, russin, mandel, pomerans och rörsocker. Dessa kokas och får ligga i vatten i tre dygn för att kryddsmaken ska extraheras. Därefter särskiljs vätskan och kryddorna samt russinen som destilleras. Efter detta sammanför man destillatet med avkoket, okryddad sprit och vatten för att uppnå rätt balans och alkoholnivå. Bryggningen görs på det lilla destilleriet St. George Spirits i Alameda, Kalifornien.

Givetvis har vi provat den såväl kyld som varm, den kan dock också med fördel användas som just likör. I USA marknadsför man den framförallt som smaksättare i drinkar, framförallt i rom-, bourbon- och gindrinkar. Drinkrecept hittar du på Geijers hemsida, där det finns recept på drinkar som Glögg gimlet, Stockhom sour och Negroni special med flera.

geijer Glögglikör 3 (800x516)

Till glöggen, Geijer glögglikör 1889, den håller 20% alkohol, och har en vacker bärnstensfärg.

geijer glögglikör 1 (358x800)Uppvärmd:

Doften har en tydlig kardemummaton med inslag av pomerans och kanel – en blandning mellan pepparkaka och kardemummabullar, intensiv, julig och lockande.

Smaken är kraftfull och intensiv men texturen len. Det finns en hel del kardemumma, kanel och apelsinskal i smaken. Den har ett fint djup och kryddig lite brödig/nötig avslutning. Glöggen har sötma men det är kryddorna som ger smaken, den är vuxen, definitivt julig och mycket god med en kvardröjande kryddig eftersmak – borde fungera underbart med skånska pepparkakor. För dig som inte gillar saftglögg spetsad med alkohol är detta det uppenbara valet men den borde också fungera utmärkt för dig som gillar vår vanliga bolagsglögg.Det jag framförallt gillar är att sötman inte är det framträdande och att man vågat ha en kraftig kryddighet.

Kyld:

När den är kall kommer lite mer citrustoner och blommighet fram i doften – frisk, fräsch och julig.

När glöggen är kyld försvinner en del av den intensiva kryddigheten och glöggen bli mildare, pomerans får men mer framträdande ton och en snygg liten syrlighet träder fram samt en lätt blommighet. Sötman får en lite mer framträdande roll och på detta sätt kan den fungera bra som en avec till en julig efterrätt. Skulle dock inte ta den till kaffet!

Här kommer det till personlig smak, jag föredrar den varm även om den också är god kall, det som gör att jag föredrar den varm är att sötman kommer mer i bakgrunden än i den kalla. Jag har inte heller provat den i någon drink men kan mycket väl tänka mig att den gifter sig med t ex rom eller bourbon.

Så vad vi har är svensk tradition i amerikansk stöpning återlanserat i Sverige – kul och gott!

Trevlig advent

Magnus Reuterdahl

Annonser