Nu går vi in julstökets tidevarv, då börjar vi långsamt varva ned. Kvällen till ära ska drickas vin, GT och ätas chili – detta kommer till sist toppas med en liten mugg hemmagjord glögg i adventsljusstakens sken.

Detta bildspel kräver JavaScript.

GTGT kommer göras på en Brockmans Gin, en gin vi upptäckte i Spanien, till denna används Fever tree tonic och så ska vi testa Q tonic, bägge inhandlade tidigare idag på Urban Deli (som var snabba att svara på min förfrågan via twitter och facebook om var man kunde få tag i just Fever Tree i Stockholm), samt en bit blodgrapefrukt. Till Chilin blir det något rött från Rhône; Vindemio imagine 2011, domaine Marot & Fils, AOC Ventoux, Rhône, Frankrike.

Det här är en riktigt snygg, lite lyxig version av GT. Brockmans Gin är sammetslen med inslag av mörka bär som björnbär, blåbär och en hint av skogshallom men också ett litet stänk av viol, detta i kombination med blodgrape är riktigt snyggt. Vilken tonic som är bäst ska jag låta vara osagt, Fever Tree är lite renare och torrare medans Q tonic har ett snyggt drag av lime. Bägge funkar riktigt bra!

Vindemio imagine 2011

Vindemio imagine 2011, inhandlat via Caviste, är ett litet underverk av mörka bör, sötma och kryddighet. Ett riktigt bra vin till grytor eller mörkt kött eller till en chili.

Chili är perfekt för att värma en frusen själ så här när vinterkylan börjar leta sig in. Vi började med att värma upp lite Chipotle i smält smör och olja, tillsammans med tre skivade gula lökar, fem vitlöksklyftor (finhackade) och en röd paprika. Under tiden stekte vi upp ett paket bacon som sedan fördes över i grytan och ca 900 gram högrev (nedskuren i relativt småbitar) fick därefter brynas i baconfettet innan de också hamnade ned i grytan.

chili (800x531)

Vi rörde därefter ned ett par matskedar chilisås, tre-fyra matskedar tomatpure och en oxbuljongtärning, hällde i 0,5 liter porter och ca 0,5 liter vatten, kryddade upp med oregano, långpeppar, svartpeppar, lagerblad, salt och koriander och lät koka på låg värme under lock i ca en timma.

Smakade av och låt det sedan koka utan lock, ca 2-2,5 timmar eller tills köttet börjar falla sönder. Vid behov tillsätt lite vatten så det inte kokar torrt, chilin ska dock inte vara rinnig när den är klar utan härligt tjock.

Detta kommer serveras på tortillias med lite sallad och creme fraiche – dvs en trevlig dan för advent dag 🙂

Magnus Reuterdahl

Annonser